Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Νίκος Φλώρος και η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» στην Καλαμάτα

Ο Νίκος Φλώρος και η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» στην Καλαμάτα
Ο Νίκος Φλώρος παρουσιάζει την επετειακή έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» στον χώρο της Συλλογής Βικτωρία Γ. Καρέλια στην Καλαμάτα, από τις 19 Σεπτεμβρίου.


ΟΝίκος Φλώρος, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διεθνούς φήμης γλύπτες τα έργα του οποίου έχουν παρουσιαστεί σε παλάτια της Ευρώπης, μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί του κόσμου, επιστρέφει με τη νέα του έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» («Heroes Made of Metal»). Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο εξωτερικό. 

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος

Υποστηρίζοντας ότι «Η Τέχνη είναι Μία» και αδιαίρετη, ο εικαστικός καλλιτέχνης που από πολύ νωρίς αισθάνθηκε ενστικτωδώς την ανάγκη να εκφραστεί καλλιτεχνικά, υπηρετεί σήμερα τη γλυπτική, την τέχνη που από χρόνια έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον και την προσήλωσή του στο να την κατανοήσει καλύτερα και να την εξελίξει.

Μετά από πολλές επιτυχημένες εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο διάσημος γλύπτης εκθέτει ξανά έργα του στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.  Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι απόγονος επαναστατών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα, με προεξάρχοντα τον συνονόματό του οπλαρχηγό Νίκο Φλώρο, που έδωσε τη ζωή του στη μάχη των Αθηνών εναντίον των Οθωμανών. Ο δρόμος στην Αθήνα που φέρει το όνομα του οπλαρχηγού, γεμίζει με υπερηφάνεια τον καλλιτέχνη κάθε φορά που τον διαβαίνει.

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Αποτέλεσμα πολυετούς δουλειάς με σαφή στόχευση, η επετειακή έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που είχε ο γλύπτης πριν τέσσερα χρόνια και υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά – ορόσημο στην ιστορία της χώρας μας. Το γεγονός ότι απεικονίζονται υπαρκτές ηρωικές προσωπικότητες, είναι κάτι που προβλημάτισε τον δημιουργό κατά τη διάρκεια της σκληρής δουλειάς που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του έργου.  «Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ το χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου», εξομολογείται ο καλλιτέχνης. 

Αυτό που συνιστά την υπογραφή του καλλιτέχνη, είναι η ιδιαιτερότητα της τεχνικής του όπως την κατοχύρωσε στη Νέα Υόρκη και αφορά στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί και στον τρόπο που την αξιοποιεί: συλλέγει κουτάκια αναψυκτικών, μετατρέπει το αλουμίνιο σε ίνες και τις ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα». Ο επισκέπτης της έκθεσης θα βρεθεί μπροστά σε μια σειρά από μεγάλα ψηφιδωτά – γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα ηρώων – που ο καλλιτέχνης έχει κατασκευάσει αποκλειστικά από το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο αυτών των κουτιών μέσα από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, τα εντυπωσιακά χρώματα που αξιοποιεί, αντικατοπτρίζουν τη φύση και την υπόσταση του κάθε ιστορικού προσώπου ή αντικειμένου που αναπαριστούν. Με την καινοτόμο τέχνη του, ο γλύπτης ουσιαστικά προσωποποιεί το άυλο, «μεταλλάσσοντας εξονυχιστικά την “ταπεινή” ύλη, σε θροΐζοντα ατλαζωτά υφάσματα, γεμάτα υπέρλαμπρες διαμαντοπελεκητές ψηφίδες». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Αριστοτέλης Καραντής ενώ τα κείμενα του οδηγού υπογράφει η Κατερίνα Κοσκινά.  

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργα του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος

Έργα του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργα του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Καθώς εισέρχεται ο επισκέπτης στο μουσείο, βλέπει στον προθάλαμο, τη γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα έργο ύψους λίγο πάνω από δυόμιση μέτρα, σίγουρα πολύ επιβλητικό. Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, η Δέσπω Τζαβέλα, δεσπόζει σε ανάγλυφο πορτραίτο ανάμεσα στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, τμήμα της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Στα δεξιά μας βλέπουμε την εντυπωσιακή λόγω των έντονων χρωμάτων και του μεγέθους (1,90 εκ. ύψος) γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψαροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί. Στη συλλογή βρίσκεται και η ελληνική σημαία, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει μόνο τα χρώματα της γαλανόλευκής αλλά και το κόκκινο που πρόσθεσε ο Νίκος Φλώρος. Στο κάτω μέρος υπάρχουν ξέφτια, το καθένα από τα οποία συμβολίζει και ένα πλήγμα στη γαλανόλευκη θωριά της.

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Ακόμα τρία έργα που εντυπωσιάζουν είναι το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά κι εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το αποκορύφωμα είναι μια γλυπτή αναπαράσταση της έννοιας της Ελευθερίας. Με αυτό τον τρόπο, ο καλλιτέχνης προτρέπει τους επισκέπτες να διεκδικήσουν τη δική τους με κάθε τρόπο.

Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο»
Έργο του Νίκου Φλώρου από την έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» © Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Το ότι τα έργα της έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο» και οι παραδοσιακές φορεσιές της μόνιμης συλλογής του μουσείο, δεν είναι τυχαίο. Οι συλλογές συνυπάρχουν και συνομιλούν. «Πρόκειται για δύο συλλογές καταπληκτικές που συναγωνίζονται σε φαντασμαγορικότητα, μοναδικότητα και ποιότητα ενώ συνάμα συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται». Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών, είναι έργο ζωής για τη Βικτωρία Καρέλια και ο υπερσύγχρονος χώρος του μουσείου συνιστά τον ιδανικό καμβά για να αναδειχθούν όλα τα έργα.  «Οι δύο συλλογές έχουν κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση δημιουργώντας μία σύμπνοια πατροπαράδοτου και σύγχρονου, παρελθόντος και παρόντος, υφάσματος και μετάλλου». 

«Καθότι πηγή έμπνευσης για τον Νίκο Φλώρο αποτέλεσε, εκτός των άλλων, ο εθνικός ποιητής της Ρωσίας, Αλεξάντρ Πούσκιν, τον Νοέμβριο η συλλογή των έργων θα μεταφερθεί στη Μόσχα και έπειτα στην Αγία Πετρούπολη απ’ όπου και θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την Ελευθερία». 

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος © Πέτρος Λυμπερόπουλος
Ποιος είναι ο Νίκος Φλώρος

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει ζήσει και εργαστεί σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων ανά τον κόσμο. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι (Ecole des Beaux Arts) καθώς επίσης κλασικό πιάνο και κλασικό θέατρο στην Ελλάδα.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο και τα γλυπτά του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ενδεικτικά, έχουν φιλοξενηθεί στο Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, το Ανάκτορο Χόφμπουργκ στη Βιέννη, το Παλάτι Metropole στο Μόντε Κάρλο του Μονακό, το Δημοτικό Θέατρο στην Μπολόνια της Ιταλίας, τη Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.α. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας περιλαμβάνει την τέχνη του στα εγχειρίδια διδασκαλίας ενώ ακόμα ένα σημαντικό επίτευγμα είναι το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που προσκαλέστηκε για να παρουσιάσει το έργο που αφιέρωσε στην Πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό στο Μόντε Κάρλο, κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος «Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής» υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Τα γλυπτά κοστούμια που δημιουργεί ξεχωρίζουν για τα πρωτότυπα σχέδια και τη χρήση υλικών της καθημερινότητας όπως εφημερίδες και κουτιά αλουμινίου τα οποία μετατρέπει σε νέο υλικό που μοιάζει με ύφασμα. Αυτή η μέθοδος δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον εικαστικό, το 2013.
Η αφίσα της έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο»
Η αφίσα της έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο»
Info: Νίκος Φλώρος, Ήρωες από Μέταλλο. Συλλογή Βικτωρία Γ. Καρέλια Σταδίου 64, Καλαμάτα. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.
19/9, στις 11.30 π.μ. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 31/10/2021

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr

4 σχόλια

  • Καφέ πλατεία
    Καφέ πλατεία Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 15:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Θα έπρεπε η έκθεση αυτή να παρουσιαστή στην Τρίπολη ! από ότι ξέρω τον Νίκο Φλώρο δεν τον έχουν τιμηση στον τόπο του! Μόνο λόγια θα μείνουν στο τέλος!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 08:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Στην Καλαμάτα 2μερες πριν την επέτειο της Άλωσης είναι τα εγκαίνια αυτά. Στη έκθεση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ίδιες ημερομηνίες διαφημίζεται από το Νίκα και εκεί η Καλαμάτα του 21! Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ο Νίκας θέλει να υποβαθμίσει την άλωση της Τριπολιτσάς. Αυτός... καλά κάνει. Η Τρίπολη όμως τι κάνει;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:47 Σύνδεσμος σχολίου

    Τελικά η Καλαμάτα είναι "το επίκεντρο" Δήμαρχε μας. της Τρίπολης!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:43 Σύνδεσμος σχολίου

    Κουρασε η επιβαλόμενη δημοσιότητα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...