Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο | Νέα συζήτηση στη Βουλή - "Αν εγκατασταθούν 80 αιολικά στο Δυτικό Μαίναλο, δεν θα μείνει δένδρο"

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο | Νέα συζήτηση στη Βουλή - "Αν εγκατασταθούν 80 αιολικά στο Δυτικό Μαίναλο, δεν θα μείνει δένδρο"

Οι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (20/2/2023), στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Το Δυτικό Μαίναλο που αφορά παραπάνω από το μισό σε τετραγωνικά είναι που έχουν κατατεθεί οι 80 αιτήσεις και δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόνοια. Ό,τι είπε ο κ. Υφυπουργός ήταν για το Ανατολικό Μαίναλο.

Εκεί που έχουν κατατεθεί οι 80 αιτήσεις, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά το Μαίναλο».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απάντησε ότι «απάτητα βουνά είναι περιοχές που δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες και δρόμοι και επιλέγουμε μέσα από μία επιστημονική μελέτη να τα προστατεύσουμε. Πολύ σωστά πήγαμε και προστατεύσαμε ένα μεγάλο τμήμα μίας πολύ όμορφης περιοχής.

Στην άλλη πλευρά του όρους, υπάρχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Υπάρχει ένα Χιονοδρομικό Κέντρο. Θέλετε να συνεχίσει να λειτουργεί ή να σταματήσουμε τη λειτουργία του;

Μπορεί κάποιοι να έχουν καταθέσει αίτηση και να έχουν λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, αλλά υπάρχει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και όλες οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις για να προκύψει μία απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων που θα επιτρέπει στον υποψήφιο επενδυτή να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει.»

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, στη δευτερολογία του, είπε: «Τα απάτητα βουνά στην Αρκαδία είναι 45.000 στρέμματα σε σύνολο 750.000 στρεμμάτων. Στο Δυτικό Μαίναλο που έχουν κατατεθεί 80 άδειες και από την απάντησή σας καταλαβαίνουμε ότι οι άδειες θα προχωρήσουν.

Η Περιφέρεια δεν είναι ΠΑΣΟΚ και έχει ομόφωνα αρνητική απόφαση. Οι Δήμοι όλοι αρνητική απόφαση.

Αν εγκατασταθούν 80 άδειες ανεμογεννητριών στο Δυτικό Μαίναλο, δεν θα μείνει δένδρο. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Έχουμε το Menalon Trail, ένα φοβερό μονοπάτι που έρχονται από όλο τον κόσμο. Αλλά, πρώτα είναι καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι άνθρωποι της Αρκαδίας δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτή η μεγάλη καταστροφή».

Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις. «Οι υπηρεσίες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα υπάρχουν και περιοχές που θα μπορούν να συνυπάρχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον.

Το φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τον ήλιο και τον άνεμο, συγκριτικά με το λιγνίτη και το φυσικό αέριο».

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...