Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανοιχτή επιστολή – Ενημέρωση για την Απόφαση Τροποποίησης της Βεβαίωσης Παραγωγού για Αιολικό Σταθμό στην περιοχή του Μαινάλου

Ανοιχτή επιστολή – Ενημέρωση για την Απόφαση Τροποποίησης της Βεβαίωσης Παραγωγού για Αιολικό Σταθμό στην περιοχή του Μαινάλου

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμοι κύριοι και Αξιότιμες κυρίες μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι, 

Αξιότιμοι κύριοι και Αξιότιμες κυρίες μέλη των εν λόγω Δημοτικών Συμβουλίων,


Έπειτα από το αίτημά μας στις 19/12/2023 προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας για τις θέσεις και δράσεις σας σχετικά με τις αιτήσεις βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή του Μαινάλου, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά μας αλλά οι εξελίξεις σε αυτού του είδους έργα τόσο στο Μαίναλο, όσο και στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο συνεχίζουν χωρίς να διασφαλίζεται ότι γίνονται αντιληπτές και χωρίς να ενημερωνόμαστε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για τόσο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους τόπους μας και τις ζωές μας σε αυτούς. 


Όσον αφορά το 1ο σκέλος της προαναφερόμενης επιστολής μας και τον Αιολικό Σταθμό της εταιρείας GREENTOP ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, θέση "ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ-ΜΑΔΑΡΑ-ΒΟΥΡΤΣΑ" (Δημοτικές Ενότητες Γορτυνίας, Φαλάνθου), σας ενημερώνουμε τα εξής, παρότι θεωρούμε ότι αυτή η ενημέρωση όφειλε να γίνει από εσάς:


Στις 18/12/2023 αναρτήθηκε στη Διαύγεια  (ΑΔΑ: ΨΕΛΓΙΔΞ-0ΣΒ) η Απόφαση Τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 0200/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού (αρ. Μητρώου Αδειών Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ΑΔ-03759), όπως ισχύει, ως προς: α) την αλλαγή του αριθμού των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού από 12 ανεμογεννητριών (Α/Γ) ισχύος 3,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα σε 9 Α/Γ ισχύος 4,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα και β) τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης καθώς και την αναχωροθέτηση των ανεμογεννητριών εντός αυτού, βάσει των γεωγραφικών συντεταγμένων που υποβλήθηκαν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.


Κατά της παρούσας Απόφασης χωρεί ενδικοφανής προσφυγή εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίησή της από όσους έχουν έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 7 του ν. 4685/2020 (ΦΕΚ Α΄92/07.05.2020).


Έπειτα από αδικαιολόγητη καθυστέρηση άνω των δύο ετών από τη λήξη της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 17/5/2021 και μέχρι και τον Δεκέμβριο 2023 δεν εκδόθηκε η τελική απόφαση για το έργο, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Α.Π.: 167881/21-9-2021), από το Δασαρχείο Βυτίνας (Αριθμ. 63364/24-05-2021), από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΑΔΑ: ΩΖ927Λ1-ΔΝΠ), όπως και από τη μη επιφορτισμένη να γνωμοδοτήσει Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας (Αριθμ. 88343/02-06-2021). Έτσι πλέον, και με τα δεδομένα που παραθέσαμε παραπάνω, επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής νέας, τροποποιημένης ΜΠΕ η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για φορείς, πολίτες και γνωμοδοτούσες υπηρεσίες.


Να σημειωθεί ότι στο παρόν έργο όπως και σε άλλα, αντίστοιχα έργα, διαπιστώνεται πως ορισμένες από τις υπηρεσίες γνωμοδοτούν και αφότου παρέλθει η προθεσμία διαβούλευσης, κάτι που αναδεικνύει μεταξύ άλλων και το στενό χρονικό περιθώριο που έχουν οι δημόσιες διαβουλεύσεις, καθώς ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες καταφέρνουν να συμμετέχουν έγκαιρα σε αυτές.


Ωστόσο μας προκαλεί εντύπωση ότι, όχι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλά δύο χρόνια μετά τη λήξη της διαβούλευσης, τον Ιούλιο 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας γνωμοδότησε θετικά υπό όρους και, όπως επισημαίνει στο αντίστοιχο κείμενο Δ9 της (Α.Π.: 238319/25-7-2023), «ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ». Στο Δ9 της προτείνει την τροποποίηση της ΜΠΕ και, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού ανεμογεννητριών καθώς και τη χωροθέτηση ορισμένων από αυτές στη μέγιστη δυνατή απόσταση από:

  • τις αρχαιότητες του Μεθυδρίου,
  • το ναό του Αγίου Ιωάννη και την οικία Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι,
  • το ναό της Παναγίας στο Αρκουδόρεμα.

Η γνωμοδότησή της βασίζεται στην έγκριση υπό όρους της ΜΠΕ του έργου από τη μη επιφορτισμένη να γνωμοδοτήσει Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και στις προτάσεις που αυτή υπέβαλε επίσης με καθυστέρηση δύο ετών στις 16/5/2023 (ΑΔΑ: Ρ9Λ54653Π4-ΣΝΧ).


Τέλος, στην προαναφερόμενη επιστολή μας στις 19/12/2023 εστιάσαμε κατά το δυνατόν στην περιοχή του Μαινάλου. Στο 2ο σκέλος της αναφέραμε, μεταξύ άλλων, τις υπόλοιπες, τρέχουσες αιτήσεις βιομηχανικών ΑΠΕ στο Μαίναλο όπως το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό σταθμό της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΕ, έκτασης περίπου 6.872 στρεμμάτων με το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτει το βόρειο Μαίναλο. Για τις συνολικά 137 Α/Γ (από 135 Α/Γ πλέον αυξήθηκαν)  της ίδιας εταιρείας εκ παραδρομής αναφέραμε μόνο το βόρειο και το νότιο τμήμα του Μαινάλου, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους τα δύο αυτά αιολικά χωροθετούνται στο Μαίναλο, αλλά διευκρινίζουμε ότι επιπλέον αφορούν και όμορες περιοχές στους Δήμους Μεγαλόπολης, Ερυμάνθου και Φενεού. Εφόσον πρόκειται για έργα που δεσμεύουν περιοχές του Μαινάλου αλλά και τις ευρύτερες ζώνες του, οι οποίες συμβάλλουν σε κρίσιμο βαθμό στη διατήρηση του πλούσιου οικοσυστήματός του και της φυσιογνωμίας του, δεν γίνεται να ιδωθούν αποσπασματικά, όπως αντίστοιχα και οι αιτήσεις για Μονάδες Αντλησιοταμίευσης της ENERCONPLAN INVESTMENTS ΑΕ που βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Αναφέραμε και τις δύο Μονάδες της εν λόγω εταιρείας καθώς η πρώτη στη θέση ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ δεσμεύει περιοχή του Μαινάλου, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη δεύτερη στη θέση ΞΗΡΟΚΟΡΙΤΑΪΝΗ,  εφόσον δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων.


Επιπρόσθετα στα αιτήματα της 19/12/2023 επιστολής μας, αναμένουμε να δημοσιοποιήσετε έγκαιρα εάν έχετε την πρόθεση να υποβάλετε ενδικοφανή προσφυγή κατά της Απόφασης Τροποποίησης για το αιολικό της GREENTOP ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ και, σε αυτήν την περίπτωση, να παρέχετε πληροφορίες και ενεργή υποστήριξη σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς ώστε να διασφαλίσετε τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Επίσης αναμένουμε Αριθμό Πρωτοκόλλου του παρόντος.

                                                                                    Με εκτίμηση,

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...