Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Θα γίνει της Μπέλμπερης!"

"Θα γίνει της Μπέλμπερης!"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ, των αγροτών και των κατοίκων των χωριών και της Τρίπολης δεν θα περάσει!

Αντί να παρθούν μέτρα βελτίωσης της ποιότητα του αέρα και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας, προχωρούν στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου εντός της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. Πρόκειται για ρυπογόνα μονάδα που ως πρώτη ύλη επεξεργάζεται υπολείμματα σφαγείων, τυροκομείων, πτηνοτροφείων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και ελαιουργείων, ληγμένα τρόφιμα, γεωργικά και ζωικά απόβλητα. Προβλέπεται να μπαίνουν κάθε μέρα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης 75 τόνοι τέτοια οργανικά απόβλητα (75Χ365=27.375 τόνοι το έτος). Γίνεται φανερό ότι το επιβαρυμένο μικροβιακό και σωματιδιακό περιβάλλον της ΒΙΠΕ Τρίπολης, με τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας η επιβάρυνσή του θα απογειωθεί. Ως αποτέλεσμα θα έχει την εισπνοή από όσους εργάζονται και λειτουργούν στη ΒΙΠΕ όλου αυτού του επιβλαβούς αέρα με επιβάρυνση της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας τους. Και βέβαια στα παραπάνω προστίθεται και ο κίνδυνος έκρηξης που υπάρχει σε περίπτωση διαρροής βιοαερίου.

Αυτή η δραστηριότητα της μονάδας βιοαερίου θα έχει περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες στους μικρούς επαγγελματίες της ΒΙΠΕ Τρίπολης, που ζουν και εργάζονται μαζί με τους εργαζόμενους στη ΒΙΠΕ, που σε συνδυασμό με τα μέτρα της ΕΤΒΑ για τις ΒΙΠΕ, τα φορολογικά μέτρα και τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας που έχουν, θα αντιμετωπίσουν και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος λειτουργίας της επιχείρησής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους (ειδικά μικρές επιχειρήσεις τροφίμων).

Επιπλέον η λειτουργία της μονάδας βιοαερίου θα επιβαρύνει και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, με επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή της γύρω περιοχής.

Τέλος δεν θα μπορούν να σταθούν από τη βρώμα και οι κάτοικοι των χωριών και της πόλης της Τρίπολης (ειδικά του συνοικισμού Κολοκοτρώνη), αφού η ΒΙΠΕ Τρίπολης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Τρίπολης και τα γύρω χωριά (Πέλαγος, Αγ. Βασίλειος, Ζευγολατιό, Νεοχώρι, κλπ).

Η μονάδα εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχορηγήσεις που θα λάβει και την εγγυημένη της κερδοφορία.

Αν προχωρήσει η λειτουργία αυτής της μονάδας, θα δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία αντίστοιχης μονάδας που δεν λειτούργησε εδώ και 11 χρόνια, κάτω από τον αγώνα των αγροτών και των κατοίκων στο οροπέδιο της Μαντινείας (περιοχή «Μπέλμπερη»).

Ο Δήμος μας μετατρέπεται σταθερά σε χώρο ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συγκροτήματα, εγκαταστάσεις απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων στο Αθήναιο, τεράστιες μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ρεύματος στην Παλαιόχουνη, τη Δόριζα και την ΤΕΓΕΑ, τώρα μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, άλλη έτοιμη να λειτουργήσει στη Μπέλμπερη και έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για μονάδες καύσης απορριμμάτων.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Κίνητρα και επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για να επενδύει όπου και όποτε θέλει ακόμα και ρυπογόνες μονάδες μέσα ή δίπλα σε χωριά ή πόλεις. Και όλο αυτό το βαφτίζουν και «Πράσινη Ανάπτυξη»!

Η εμπειρία λέει ότι όποιοι περιβαλλοντικοί όροι μπουν στην πορεία δεν τηρούνται, γιατί ο καπιταλιστής νοιάζεται να μεγαλώσει τα κέρδη του και η τήρησή τους αποτελεί κόστος για αυτόν.

Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να αποτρέψουμε τη λειτουργία αυτής της μονάδας!

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα.

Η πείρα μας λέει ότι μόνο οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβουλίου, οι αποφάσεις άλλων φορέων, οι συναντήσεις με αρμόδιους, μόνο οι νομικές ή άλλες διοικητικές διαδικασίες, δεν αρκούν.  Όλα αυτά έγιναν και στη μονάδα με τα ψόφια και τα σάπια στο Αθήναιο και δεν απέτρεψαν τη λειτουργία της.

Χρειάζεται ένας καλά οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας. Αγώνας των εργαζομένων της ΒΙΠΕ Τρίπολης, αλλά και της υπόλοιπης πόλης, των μικρών επαγγελματιών και των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής.

Τη λύση θα την δώσει ο λαϊκός παράγοντας. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.

Όλοι στο πόδι, πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ και συνολικά οι εργαζόμενοι της πόλης μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αγρότες της περιοχής. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό.

Δεν κάνουμε πίσω, δεν υποκύπτουμε σε ανταλλάγματα και δωροδοκίες!

Η υγεία μας και η επιβίωσή μας σε κατάλληλο περιβάλλον δεν διαπραγματεύεται!

Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε!

Προειδοποιούμε ότι αν προχωρήσουν θα γίνει της «Μπέλμπερης»!

Ζητάμε άμεση σύγκλιση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, γιατί είναι θέμα που αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους της ΒΙΠΕ Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής στην Τρίπολη. Να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων. Να προκηρυχθεί προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι,  να εκφραστεί η αγωνιστική απάντηση ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ & Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...