Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ερώτηση στη Βουλή για το πάρκο μπαταριών στη Δόριζα

Ερώτηση στη Βουλή για το πάρκο μπαταριών στη Δόριζα

Δελτίο τύπου
Κατάθεση ερώτησης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου :
«Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης ισχύος στην περιοχή του χωριού Δόριζα του Δήμου Τρίπολης»

Γιώργος Παπαηλιού
Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):
Γιώργος Παπαηλιού


Με την εγκατάσταση ενός μεγάλου πάρκου μπαταριών- συσσωρευτών λιθίου στην περιοχή της Δόριζας, πέραν τη διακινδύνευσης της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των κατοίκων, το πρόβλημα του περιβάλλοντος σε όλες τις διαστάσεις του, αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή, η οποία κινδυνεύει να καταστεί χώρος, στον οποίο η ζωή των ανθρώπων θα εξαντλείται στην παρουσία φωτοβολταϊκών.



Η χορήγηση αδειών για την τοποθέτηση ενός μεγάλου πάρκου μπαταριών-συσσωρευτών λιθίου σε θέση που περιβάλλει τη Δόριζα, είναι προβληματική.

Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια της Δόριζας και σε άμεση οπτική επαφή με αυτά.

Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη, αφού υπάρχουν και λειτουργούν σ΄ αυτήν εγκαταστάσεις (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκό πάρκο), τοποθετημένες σε κορυφογραμμή που περιβάλλει το χωριό.


Ένα τέτοιο έργο στη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να χωροθετηθεί, ελλείψει προηγούμενης θεσμοθέτησης «Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων». Επιπλέον υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, ιδίως σε περίπτωση πυρκαγιάς και έκλυσης τοξικών αερίων, που η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Η περιοχή της Δόριζας και η ευρύτερη περιοχή του Βαλτετσίου, στις οποίες αφορά άμεσα η τοποθέτηση των δύο εγκαταστάσεων «αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», γειτνιάζει με την ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου. Σ΄ αυτήν «έχουν φυτρώσει» εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, που πλήττουν την ιστορικότητα, την αισθητική, το φυσικό κάλλος, το περιβάλλον, την υγεία, τους όρους ζωής και απασχόλησης των μόνιμων κατοίκων και την προοπτική της ήπιας ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει, ότι πέραν τη διακινδύνευσης της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των κατοίκων, το πρόβλημα του περιβάλλοντος σε όλες τις διαστάσεις του, αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή, η οποία κινδυνεύει να καταστεί χώρος, στον οποίο η ζωή των ανθρώπων θα εξαντλείται στην παρουσία φωτοβολταϊκών.

Γι΄ αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης και πολίτες της περιοχής έχουν υποβάλει ενστάσεις ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 10 βουλευτές, σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ερώτηση εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=6db59d39-6e87-4ab3-a54d-b11400e67594

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...