Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

                              Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 8 Μαρτίου

 

Σήμερα, 8 Μαρτίου, όπως και κάθε χρόνο την συγκεκριμένη ημέρα, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) που αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών, καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εορτή έχει τις ρίζες της στις απαρχές του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τότε ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες ενδυμάτων, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όλοι μαζί , πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πώς οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Να τυγχάνουν σεβασμό από όλους και να έχουν ίδια θέση σε μια κοινωνία  χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις,  λόγω φύλου. Η βία κατά των γυναικών, όπως επίσης η εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας και όχι μόνο, πρέπει να σταματήσει. Οι γυναίκες δεν είναι κατώτερα όντα ή ο «αδύναμος κρίκος» και αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης, ο οποίος εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους ( κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών). Η παραμονή τους έχει προσωρινό/μεταβατικό χαρακτήρα  και η διάρκεια φιλοξενίας είναι 3 μήνες. Το  επιστημονικό προσωπικό του παρέχει δωρεάν :

  • Ασφαλή στέγαση και σίτιση
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Κοινωνική στήριξη
  • Εκπαιδευτική στήριξη και δημιουργική απασχόληση
  • Δικτύωση με άλλες δομές και φορείς
  • Εργασιακή συμβουλευτική-στήριξη (δωρεάν)
  • Παραπομπή για κάλυψη αναγκών τους(π.χ νομική συμβουλευτική, αστυνομία κ.τ.λ)

Ο Ξενώνας λειτουργεί όλο το 24ώρο και παρέχει ασφάλεια στις φιλοξενούμενες από εταιρεία φύλαξης. Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα.

Οι παραπομπές μπορούν να πραγματοποιηθούν από:

  • Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και των Δήμων
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης τηλ:2713600429 και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης τηλ: 2710241814.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...