Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εκδηλώσεις του ΦΟΤ Τρίπολης με θέμα «Γυναίκα και τέχνη» (εικόνες)

Εκδηλώσεις του ΦΟΤ Τρίπολης με θέμα «Γυναίκα και τέχνη» (εικόνες)

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης από  τις  27 ως τις 31 Μαρτίου  2024 πραγματοποίησε  σειρά  εκδηλώσεων  με θέμα “Γυναίκα, ζωγραφική, ποίηση, μουσική”.

Την Τετάρτη, 27/3/24 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ομάδας Τέχνης "Τιμαρέτη" με θέμα: “Η ζωγραφική συναντά την ποίηση”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν έργα οκτώ γυναικών καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση. Η Εύα Γαλιώτου απήγγειλε ποιήματα και παρουσίασε τους δημιουργούς τους. Την απαγγελία των ποιημάτων συνόδευσαν ο Παναγιώτης Μαντζουράνης στο πιάνο, ο Χρήστος Γκανάς στην κιθάρα, ενώ ο Παναγιώτης Παπαντωνίου και η Μαρία Εικοσιπένταρχου ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε  η κ. Εύη Μεντή.

Την Πέμπτη, 28/3/2024, οι μαθητές του Γυμνασίου Τεγέας παρουσίασαν τις εργασίες τους “Η μάνα μέσα από τη ζωγραφική” και “Η γυναικεία ποιητική δημιουργία… από τη Σαπφώ ως την Κική Δημουλά”. Τα “Πορτραίτα των γυναικών του μόχθου” και “Γυναικεία σημάδια στο σώμα των στίχων” ήταν τα θέματα των εργασιών των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Τρίπολης, ενώ ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Μαρία Μάγκλαρη, ενώ τις ομάδες των μαθητών προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί Κατσούλα Τζένη, Κωστάκη Αγγελική, Μάγκλαρη Μαρία, Τζανή Ελένη, Χαμεζοπούλου Ελισάβετ, Γιαβρούμη Μαρία, Παλτόγλου Θεοδωρής, Σιούρας Γεράσιμος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης.

Την Παρασκευή, 29/3/2024, οι μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης παρουσίασαν τις εργασίες τους «Τέχνη και ψυχική υγεία», « Η τέχνη ως μορφή διαμαρτυρίας», “Η γυναικεία κακοποίηση και τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ποίηση”, “Το Θύμα και ο Θύτης’, “Ο απόηχος της μουσικής στη ζωή μας”. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι “Σ’ ένα τρένο χάθηκες” που συνέθεσε και ερμήνευσε μαθήτρια του σχολείου για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Το «Γυναικείο αποτύπωμα στον κόσμο» είχε ως θέμα η εργασία των μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Μαντινείας.  Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η Καρύκη Μαρία, η Χατζημπύρου Σοφία – Μαρία, η Γκουτζιούλη Μαρία, η Παπαπαναγιώτου Βασιλική και η Πλιάκα Ελίνα.

.

Οι εκδηλώσεις των σχολείων πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και τον Διευθυντή ΔΔΕ Αρκαδίας, κ. Γαληνό.

Το Σάββατο, 30/3/2024,  παρουσιάστηκε το βιβλίο της καθηγήτριας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγέλας Καστρινάκη, "Μίλα, Πηνελόπη!" Η συγγραφέας συνομίλησε  με την ιστορικό- εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα και την ποιήτρια Μαρία Τοπάλη για τις μεταμορφώσεις της Πηνελόπης μέσα από λογοτεχνικά  κείμενα, ποιήματα και δοκίμια. Η φλαουτίστρια Κατερίνα Μπελούμπαση έντυσε μουσικά τις απαγγελίες.

Την Κυριακή, 31-3-24, παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης ένα μουσικό αφιέρωμα στον Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, έτσι όπως τον μετέφρασαν  και τον μελοποίησαν Έλληνες δημιουργοί. Ο Κώστας Μπιλίσης έπαιξε πιάνο και κιθάρα  και τραγούδησε και η Αγγελική Βουλουμάνου τραγούδησε και διάβασε κείμενα που είχε επιμεληθεί.

   

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...