Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ευρωεκλογές εθνικής σημασίας | Γράφει ο Κώστας Βλάσης στα Παραπολιτικά

Ευρωεκλογές εθνικής σημασίας | Γράφει ο Κώστας Βλάσης στα Παραπολιτικά
Η διαδικασία των Ευρωεκλογών αποτελεί παραδοσιακά μια εκλογική αναμέτρηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια διαδικασία την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Παρότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «σύνδεση» των Ελλήνων πολιτών με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου κάποιες φορές η ψήφος των Ελλήνων στις ευρωεκλογές διακρίνεται από χαλαρότητα, με αυξημένα ποσοστά αποχής, ενώ άλλες φορές οι επιλογές των πολιτών εδράζονται σε κριτήρια που εκφεύγουν της ουσίας μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας.

 

Αν ο Έλληνας πολίτης είχε πλήρη εικόνα του βαθμού στον οποίο επηρεάζεται η ζωή του από τις αποφάσεις που παίρνονται και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ, τότε είναι βέβαιο πως η συμμετοχή του στη διαδικασία θα ήταν αυτονόητη και η επιλογή του στην κάλπη θα ήταν πιο συνειδητή και μελετημένη.

 

Σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και απροσδόκητες εξελίξεις, η χώρα μας οφείλει να ενισχύσει τη σχέση της με τους ευρωπαίους εταίρους της και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η επάνοδος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό προσκήνιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, μια χώρα παράδειγμα προς αποφυγή και ένας αναξιόπιστος εταίρος, η ηγετική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησής του μετέτρεψαν την Πατρίδα μας σε πρωταγωνίστρια.

 

Αυτή είναι η «κληρονομιά» που διακυβεύεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και οφείλουμε να την στηρίξουμε, για να μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε όσα έχουμε πετύχει. Το status της Πατρίδας μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα είναι σίγουρα το καλύτερο των τελευταίων δεκαετιών, και μπορεί στη δεδομένη στιγμή να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που συνδιαμορφώνουν - μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών - την ευρωπαϊκή ατζέντα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να θεωρούμε τη θέση μας δεδομένη. Ο κάθε πειραματισμός και η όποια αμφισβητίσιμη στρατηγική μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

 

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις την επόμενη πενταετία και ο κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να στοχαστεί βαθιά πριν πάρει την απόφασή του για την εκπροσώπηση της Πατρίδας μας στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Σ’ αυτά τα έδρανα οφείλουν να μας εκπροσωπήσουν άνθρωποι με εμπειρία, άνθρωποι που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στον πολιτικό αλλά και τον επαγγελματικό στίβο, άνθρωποι που μπορούν να διεκδικήσουν και να διαπραγματευτούν, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα και παραμένουν προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Γιατί τελικά οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι και εθνική υπόθεση και μάλιστα υψίστης σημασίας.

 

*  Ο Κώστας Βλάσης είναι Ορθοπεδικός - Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Έξωτερικών

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...