Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ιερά Αγρυπνία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης (εικόνες-βίντεο)!

Ιερά Αγρυπνία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης (εικόνες-βίντεο)!
Ιερά Αγρυπνία τελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, επί τη Εορτή του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου του Ομολογητου.
Στην Ιερά  Αγρυπνία, ήταν και ἡ ἱερά κάρα του Άγίου Προκοπίου, την οποία προσκύνησαν πολλοί πιστοί.
Η τελετή έγινε με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας Αλεξάνδρου, ο οποίος απουσίαζε στην Ιερά Σύνοδο.

Το βιογραφικό του Αγίου έχει ως εξής: ¨Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης έζησε επί Αυτοκρατορίας του εικονομάχου Λέοντος τουΙσαύρου (8οαιώνα μ.Χ) και διακρίθηκε για την πνευματική γενναιότητά του ως υπέρμαχος της Ορθόδοξης Πίστης.
Αν και σε νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, δεν έμεινε στην απομόνωση του κελιού του, αλλά αγωνίστηκεσθεναρά κατά των εικονομάχων. Γι’αυτό υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, μαστιγώσεις, φυλακές και εξορία, σκεπτόμενος και ενθαρρυνόμενος, από τον Λόγο του Θεού: ¨Ανδρίζου και ίσχυε, μη φόβου μηδέ πτοηθής¨. Διακρίθηκεεπίσης στον αγώνα της εκκλησίας κατά των αιρετικών Μονοφυσιτών, οι οποίοι αμφισβητούσαν το δόγμα Πίστεως ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος άνθρωπος και ότι είναι Σωτήρας και Λυτρωτής της ανθρώπινης φύσεως και της εικόνας του Θεού που είναι αποτυπωμένη στον άνθρωπο, ακριβώς διότι είναι Θεάνθρωπος. Οι δυο φύσεις του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με το  Όρο Πίστεως της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ., ενώθηκαν στον θεανδρικό πρόσωπο του άμα τη συλλήψει, στα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «ατρέπτως, αχωρίστως, αδιαιρέτως, ασυγχίτως».
Ο Άγιος Προκόπιος φαίνεται ότι λίγο μετά την αποφυλάκιση του κοιμήθηκε, ενώ κατ’άλλους υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο. Η Αγία Εκκλησίαμας τιμά στις 27 Φεβρουαρίου την μνήμη του οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου.

Ο π. Ιωάννης Σουρλίγγας, Αιδ. Ιερέας – Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ι.Ν Αγίου Βασιλείου, μίλησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε για την τελετή της Αγρυπνίας.
 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...