Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 η 205η Επέτειος Αλώσεως της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).
Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν το πρωί με την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, συμπαραστατούμενοι από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερώνυμο και Ιερέων της Μητροπόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει στους εορτασμούς της πόλεως, αναφέρθηκε στο το Ευαγγελικό ανάγνωσμα τονίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά και την υπακοή του Αποστόλου Πέτρου στον Χριστό. Επίσης, τόνισε ότι, όταν ο άνθρωπος προσφέρει στον Θεό τον χρόνο, τις δυνάμεις, τα χαρίσματα και την εργασία του, Εκείνος τα ευλογεί και τα αξιοποιεί προς όφελος του ίδιου και των συνανθρώπων του. Παράλληλα, ανέδειξε την αξία της ταπείνωσης, της υπακοής και της εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού, επισημαίνοντας ότι η ταπείνωση οδηγεί τον άνθρωπο στην προσευχή, τη μετάνοια και την αναζήτηση του θελήματος του Θεού. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, σημειόνοντας ότι η ενότητα και η συνεργασία υπήρξαν καθοριστικές για την επιτυχία του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πραγματική ελευθερία δεν είναι μόνο η απαλλαγή από την εξωτερική δουλεία, αλλά και η απελευθέρωση από τον εγωισμό, το μίσος και τα πάθη. Κάλεσε, τέλος, τους πιστούς να διατηρήσουν ζωντανές την πίστη, την ενότητα, την ταπείνωση και την αγάπη, ώστε να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν ελεύθερο και ειρηνικό τόπο.
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Μαντινείας ευχαρίστησε για την παρουσία του τον γείτονα Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ζητώντας του κάθε χρόνο να παρίσταται στην Επέτειο της Αλώσεως της Τριπολιτσάς.
Εν συνεχεία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα, τελέσθηκε επίσημως Δοξολογία προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Επιφανίου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Βλάσης. Με το πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Επιφάνιος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εικόνα των Πολιούχων της πόλεως Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, εις ανάμνηση της πρώτης επίσημης παρουσίας του στην Τρίπολη. Στη συνέχεια, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων αλλά και στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στη βάση του οποίου φυλάσσονται τα οστά του.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού περατώθηκαν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση υπό τους ήχους Φιλαρμονικών διαφόρων πόλεων της Ελλάδος.
Παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Κρητικός ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γεώργιος Παπαηλίου, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Κώστας Μανδρώνης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γεώργιος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Εμμανουήλ Δολιανίτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Κώστας Μιχόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Δημήτρης Ράπτης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, καθώς και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
































































