Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι σύγχρονοι ευεργέτες της Πάτρας είναι από την ... Αρκαδία!

Οι σύγχρονοι ευεργέτες της Πάτρας είναι από την ... Αρκαδία!
Με την Ελλάδα να στροβιλίζεται στην κρίση, το thebest αναζήτησε παραδείγματα ανθρώπων της Πάτρας, οι οποίοι έκαναν την υπέρβαση διαθέτοντας την περιουσία τους για την ανάπτυξης της πόλης και των κατοίκων της σε εποχές άλλοτε πιο εύκολες και άλλοτε εξίσου δύσκολες με τις σημερινές. Και βρείτε δυο χαρακτηριστικά παραδείγμα με .. ρίζες από την Αρκαδία!
Τότε που πλούτος χωρίς ευεργεσία θεωρείτο ύβρις και που η καταξίωση δεν ερχόταν μέσα από την συσσώρευση χρήματος αλλά από την διάθεσή του στους ασθενέστερους. Υπάρχουν όμως και κάποια, λίγα πια,παραδείγματα σύγχρονων ευεργετών.



ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι κόρες του Πατρινού Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου και της Μαρούλας, το γένος Μωράκη, αποτελούν τις σύγχρονες ευεργέτιδες, με εξαιρετικά χαμηλό προφίλ. Ο πατέρας τους Θεόδωρος, με καταγωγή από την Αρκαδία, μεγάλωσε στην Πάτρα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Απέκτησε μεγάλη περιουσία, αναλαμβάνοντας με την κατασκευαστική εταιρεία που ίδρυσε, δημόσια έργα κατά την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τον πόλεμο, ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μετά το θάνατο του πατέρα τους το 1973 και λίγο αργότερα της μητέρας τους, οι: Αλίκη και Πόπη Κωνσταντοπούλου, κληρονόμησαν μια τεράστια περιουσία, μέσω της οποίας χρηματοδότησαν φιλανθρωπικά έργα, σε Ελλάδα και Αμερική, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Αλίκη ανέγειρε το «Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο» της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα, το οποίο δώρισε στο Δημόσιο. Η Πόπη, αντίστοιχα, ίδρυσε το «Κωνστανοπούλειο Γηροκομείο Πάτρας» στην περιοχή του Γηροκομείου, δωρεά στο ίδιο το ίδρυμα. Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με ανθόκηπους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τετρ. μέτρων. Εκτός αυτού, εξακολουθεί να το επιχορηγεί διαρκώς, χωρίς διακοπή, επί είκοσι έτη με σημαντικά χρηματικά ποσά κατ' έτος.

Ο Οίκος Ευγηρίας λειτουργεί στις νέες εγκαταστάσεις από το 1989. Συμπτωματικά ο Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος πέθανε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων και κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα στο Γηροκομείο τελείται λειτουργία στη μνήμη του παρουσία της οικογένειας.



ΝΙΚΟΣ ΔΟΥΡΟΣ

Ο γνωστός συμπολίτης Νίκος Δούρος, ιδρυτής της γνωστής βιομηχανίας ενδυμάτων Dur, έχει αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση προσφοράς προς την κοινωνία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη κατασκευή την πλατείας στα Σύνορα της Πάτρας, δίπλα από τα γραφεία της εταιρείας.

Επίσης, σημαντική είναι η προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς είναι η «ψυχή» και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Ο κ. Δούρος, δεν ξεχνά πως ξεκίνησε από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ως ένα από τα έξι παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας

Σήμερα η Dur διαθέτει σήμερα ένα δίκτυο 27 καταστημάτων λιανικής πώλησης με την επωνυμία της σε όλη την Ελλάδα, ενώ υποστηρίζεται από ένα εξίσου ισχυρό δίκτυο χονδρικής. Απασχολεί συνολικά 80 άτομα προσωπικό, χωρίς να υπολογίσουμε τους εργαζομένους στις μικρές βιοτεχνίες ανά την Ελλάδα με τις οποίες συνεργάζεται για την παραγωγή των ρούχων της. Πέρα από την εγχώρια δραστηριότητά της, πραγματοποιεί εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, την Αρμενία, την Κύπρο, την Τσεχία.




Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...