Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πράσινες διαδρομές στην Αρκαδία: Ξενάγηση στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού (vd)

Πράσινες διαδρομές στην Αρκαδία: Ξενάγηση στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού (vd)
Παραδόθηκε στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού

Περιήγηση στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού στην Αρκαδία πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο της δράσης πολιτιστικές πράσινες διαδρομές. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα Καραπαναγιώτου και ο αρχαιολόγος κ. Φριτζήλας ξενάγησαν τους αρκετούς επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, ενημερώνοντάς τους παράλληλα για την δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο αλλά και για τις απαιτήσεις από εδώ και πέρα.

Με την σημερινή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, το Σύλλογο Εκδρομέων Τρίπολης και το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης παραδόθηκε ο χώρος και επίσημα στους επισκέπτες.

Ο Ορχομενός άλλωστε  είναι ο πρώτος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό μετά την ανάδειξή του μέσω ΕΣΠΑ. Ενώ να αναφέρουμε πως πριν τον Ορχομενό είχε γίνει και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης και πριν την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο μίλησαν η κα. Άννα Καραπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής που ανακοίνωσε πως στις προθέσεις τους είναι να γίνει μία εκ των εκδηλώσεων στο χώρο που πλέον παραδόθηκε στο κοινό, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας που μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω διαφήμισης των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων που διαθέτει η Αρκαδία και σημείωσε πως η Περιφέρεια είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς και οι πρόεδροι του ΦΟΤ και του ΣΑΟΟ Εύη Μεντή και Νίκος Δέδες αντίστοιχα που και οι δυο τους δήλωσαν αλληλέγγυοι και εθελοντές σε κάθε πρωτοβουλία για ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας.

Να αναφέρουμε πως ο χώρος θα είναι πλέον ανοιχτός καθημερινά ενώ υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν όπως η τοποθέτηση φυλάκων και γενικότερα η συντήρηση του χώρου.

Οι επισκέπτες ολοκληρώνοντας την ξενάγηση πήραν ως δώρο και ένα βιβλίο με την ιστορία του αρχαίου Ορχομενού.

Λίγα στοιχεία για τον αρχαίο Ορχομενό

Ο Ορχομενός ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, από τις μεγαλύτερες και παλιότερες. Για ένα διάστημα ήταν έδρα των βασιλέων της. Ιδρύθηκε από τον Ορχομενό γιο του Λυκάονα. Ο Όμηρος τον αναφέρει ως πολύμηλο. 

Ήταν από τις πόλεις που συνοίκησαν τη Μεγαλόπολη και κατά τη ρωμαϊκή εποχή έκοβε δικά του νομίσματα. Ήταν τειχισμένη πόλη με θέατρο, αγορά, βουλευτήριο και ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος με λίθινο άγαλμά της και ιερό του Ποσειδώνα με επίσης λίθινο άγαλμα. Το ιερό της Αρτέμιδος είναι φτιαγμένο από σκοτεινό κέδρο και αυτό αποδεικνύει την αρχαιότητά του. Ακόμη έχουν σωθεί ένα προϊστορικός τύμβος και μια γέφυρα αρχαϊκών χρόνων.

Το θέατρο του Ορχομενού είναι από τα πλέον μεγάλα του αρχαίου κόσμου χτισμένο στους ελληνιστικούς χρόνους. Στο χώρο του θεάτρου εκτός από παραστάσεις λάμβαναν χώρα και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου.

Κοντά στον Ορχομενό βρισκόταν, κατά την παράδοση, ο τάφος του Αριστοκράτη και της Πηνελόπης.

Στη θέση Καλπάκι, πίσω από το ύψωμα του Ορχομενού, σώζονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου που έχει ενσωματώσει υλικά από την αρχαϊκή οχύρωση της πόλης. 

Δείτε βίντεο από τις ομιλίες και την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στα μονοπάτια του αρκαδικού Ορχομενού, καθώς και πλούσιο φωτογραφικο υλικό:

Ε.Τ.



www.drt915.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...