Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας για το Πανηγύρι της Τεγέας

Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας για το Πανηγύρι της Τεγέας
Μετά από συζήτηση σχεδόν δύο ωρών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας της εμποροπανήγυρης της Τεγέας.
Η αντιπρόταση του Γιάννη Σμυρνιώτη –που όμως δεν εγκρίθηκε - είναι να επανέλθουμε στην παλιά χωροθέτηση, για να μην αποκλειστεί κόσμος, που έχει κάνει δαπάνες.
Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις Παυλή, Τζιούμη, Τσιαμούλου και Γιαννούλη.
«Παρών» ψήφισε η παράταξη Σμυρνιώτη.
Απών ήταν ο Δημήτρης Νικολάου.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την απόφαση του Δήμου να παραχωρηθούν όλοι οι ιδιωτικοί χώροι που βρίσκονται εντός του πανηγυριού, στο Δήμο, για να μπορέσουν να πάρουν άδεια και να λειτουργήσουν.

Για το ζήτημα αυτό, υπήρξαν ενστάσεις από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, ως προς τη σχετική νομοθεσία, αλλά και από ιδιοκτήτες που έλεγαν ότι δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής είπε ότι «το πανηγύρι το κάνει ο δήμος, σύμφωνα με το νόμο. Οι αδειοδότησεις δίδονται από το δήμο και οι παραχωρήσεις όλων των ιδιωτικών χώρων γίνονται στο δήμο για να αδειοδοτηθούν. Όποιος δεν κάνει την παραχώρηση στο Δήμο, δεν θα πάρει άδεια για να λειτουργήσει.

Δεν προλάβαμε φέτος να κάνουμε την εσωτερική οριοθέτηση του χώρου, για να υπάρχουν χρήσεις γης. Θα γίνει του χρόνου.

Σε σχέση με όσα γνωρίζουμε, έχει περιοριστεί ο χώρος, διότι υπήρχε μία αναρχία, ο καθένας όποιος ήθελε μίσθωνε, επινοικιάζε και γινόταν ένας απίστευτος αχταρμάς.

Από φέτος μπαίνουν κανόνες.

Έξω από αυτό το χώρο, δεν θα μπορεί κανείς να λειτουργήσει. Να μην προτρέχετε να νοικιάσετε χώρους. Αν χρειαστεί κομμάτια του πανηγυριού θα περιφραχτούν.

Υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον από άλλες χρονιές για το πανηγύρι.

Θα τηρείται η νομιμότητα στο απόλυτο.

Μέχρι 13 του μήνα θα έχουμε τελειώσει για να προλάβουν οι υπηρεσίες να βγάλουν άδειες».

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ

Ένταση δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, στη συζήτηση που αφορούσε το κανονισμό λειτουργίας της εμποροπανήγυρης της Τεγέας.

Ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών χώρων, που βρίσκονται μέσα στο περίγραμμα του πανηγυριού, να παραχωρήσουν άμεσα το χώρο για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Διαφορετικά, είπε, ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Όποιος δεν το κάνει, θα αποκόπτεται με περίφραξη, είπε ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι θα μπουν κανόνες.

Τότε, υπήρξαν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. «Δεν προλαβαίνουμε να παραχωρήσουμε τους χώρους» είπε ο ιδιοκτήτης ακινήτου κ. Μπουντρούκας. «Στο παρά πέντε; Δεν προλαβαίνουμε» φώναζαν άλλοι.

Επικράτησε ένταση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσου Κακλαμάνου και ιδιοκτήτες, που πήραν το λόγο χωρίς  να το ζητήσουν. Ο κ. Κακλαμάνος τους είπε ότι θα τους αποβάλλει και εκείνοι έφυγαν μόνοι τους.

Η συνεδρίαση παραλίγο να διακοπεί, αλλά τελικά συνεχίστηκε κανονικά.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πανούσης, είπε ότι ουδείς νόμος επιβάλλει υποχρεωτική παραχώρηση. Καταθέσαμε δύο υπομνήματα και δεν λήφθηκαν υπόψη, ενώ δεν έχει γίνει διαβούλευση από την επιτροπή ποιότητας ζωής.

Για το σχέδιο της κανονιστικής στηριχθήκαμε πάνω στη νομοθεσία, είπε εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, η Πέρρυ Τρουπή. Τόνισε ότι είναι γεγονός πως δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιβάλλει να παραχωρήσει κάποιος το χώρο του. Από την άλλη ο νόμος επιβάλλει ότι οι εμποροπανηγύρεις να γίνονται σε δημόσιο ή δημοτικό χώρο ή σε ιδιοκτησία που να έχει καταστεί με οποιοιδήποτε τρόπο κοινόχρηστος δημοτικός χώρος. Εμείς λέμε μέσα στα όρια της χωροθέτησης, όσοι οι ιδιοκτήτες βρίσκονται εντός ορίων, είναι στη δυνητική τους ευχέρεια να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία τους για να συμμετέχουν στο πανηγύρι. Αν κάποιος δεν θέλει να παραχωρήσει την ιδιοκτησία του, μπορεί να μην το κάνει, αλλά θα εξαιρεθεί από την εμποροπανήγυρη. Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «παραχώρηση» διότι 15 χρόνια που γνωρίζω χρησιμοποιείται με επιτυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα για τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι έχει γίνει μία αρκετά σοβαρή δουλειά για την κανονιστική και ότι συμφωνεί σε όλα. Ενώ, τόνισε ότι για μην υπάρχουν εντάσεις, να επανέλθουμε στην παλιά χωροθέτηση, για να μην αποκλειστεί κόσμος, που έχει κάνει δαπάνες. Εκτός αν κάποιοι δεν φέρουν μισθωτήρια, τότε αυτοί οι χώροι να μην χρησιμοποιηθούν.

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι εγκαλεί το Δήμαρχο ότι γινόταν κριτική τα προηγούμενα χρόνια πως καθυστερούσε η κανονιστική και το ίδιο έγινε και φέτος. Στη συνέχεια ζήτησε να τηρηθεί κατά γράμμα η κανονιστική που θα ψηφιστεί, χωρίς αστερίσκους και χάρες. «Επειδή, κάποιοι επαγγελματίες μπορεί να έχουν κάνει κάποια έξοδα, καλό είναι να δείτε αν μπορεί μόνο γι φέτος να μην αλλάξει η χωροθέτηση. Πρέπει όμως μετά να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση, με τον Τεγεατικό και όχι μόνο, για να αναβαθμιστεί αυτό που λέμε το πανηγύρι της Τεγέας. Ήδη, μένει πίσω από την εποχή του, τα επόμενα χρόνια. Είμαστε θετικοί προς την κανονιστική και ελπίζουμε ότι από το Σεπτέμβριο να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση».

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «η κανονιστική ήρθε την τελευταία στιγμή. Ο καθένας θέλει να κάνει τα κουμάντα του και κάθε καινούργιο, φοβίζει, αφού η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Χαίρομαι που έχετε μία επαφή με τον Τεγεατικό, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσετε πραγματικά μία σοβαρή διαβούλευση από το Σεπτέμβριο και να είμαστε έτοιμοι από νωρίς για την επόμενη χρονιά.»

Η Αντωνία Γιαννούλη είπε ότι «το πανηγύρι πρέπει να βοηθηθεί, διότι οι καιροί είναι δύσκολοι». Τα ενοίκια είπε ότι «θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα, σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους εμπόρους και τους εκθέτες». 

Το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας για το Πανηγύρι της Τεγέας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...