Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: «Το νέο ΕΣΠΑ να κρατήσει τους νέους στην ορεινή Αρκαδία»

Παπαηλιού: «Το νέο ΕΣΠΑ να κρατήσει τους νέους στην ορεινή Αρκαδία»
Τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού έγινε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής (κατά την ακρόαση του υφυπουργού Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού Α. Χαρίτση και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή).


Μεταξύ άλλων, είπε: «Είναι γεγονός, ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και συνακόλουθα του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Tα έργα 2007-2013 που θα περιληφθούν ως γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ θα απορροφήσουν πόρους από αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι βέβαιο, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη συμφωνία ;

Ο προσανατολισμός, οι επιλογές και προτεραιότητες, του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να αποσκοπούν στη βέλτιστη οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει διασπορά πόρων, αντίθετα πρέπει να αναπτυχθούν συνδυαστικές δράσεις, που να εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να περιλάβει, εκτός των άλλων, δράσεις κοινωνικής οικονομίας και εν γένει δράσεις για ορεινές-προβληματικές περιοχές, όπως η Αρκαδία, ώστε να παραμείνουν και να εργασθούν δημιουργικά οι έστω ελάχιστοι νέοι που κατοικούν σ΄ αυτές.

Επειδή το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, εκτός των τομεακών προγραμμάτων που εντάσσονται στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, και περιφερειακά προγράμματα που είναι αντικείμενο σχεδιασμού και διαχείρισης από τις περιφέρειες, τίθεται το ερώτημα : Αν υπάρχουν, και υπάρχουν, διαφορές αναπτυξιακής κατεύθυνσης μεταξύ κεντρικού κράτους και περιφερειών, αλλά και μεταξύ περιφερειών και πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, πως θα αρθούν αυτές οι διαφορές ; βάσει αλλαγής του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου ή στη βάση προσπάθειας επίτευξης συναίνεσης ;

Το παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης των απορριμάτων στην Πελοπόννησο είναι βέβαια χαρακτηριστικά ακραίο, λόγω και των σκανδαλωδών όρων της σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΤΕΡΝΑ, όμως αναδεικνύει το προβλημα της διαφοράς προσέγγισης και φιλοσοφίας. Η συμφωνία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νέου ΕΣΔΑ (αποκεντρωμένη διαχείριση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, δημοτικός έλεγχος), που αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων.

Συμπερασματικά, για το νέο ΕΣΠΑ, ο προσανατολισμός πρέπει να είναι όχι η απορρόφηση, αλλά η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...