Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτα όρθιο σε Τεγέα και Μαντινεία

Νέα χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτα όρθιο σε Τεγέα και Μαντινεία
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας αναφέρει ότι «μια νέα καταστροφή έπληξε μεγάλο μέρος της Τεγέας και της Μαντινείας με σφοδρή χαλαζόπτωση και αέρα στις 09/08. Δεν άφησε τίποτα όρθιο από όσα είχαν απομείνει από τον παγετό του Μαΐου, που ακόμα δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις, και τις πλημμύρες πριν 2 μήνες. Τότε η
Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε την περιοχή σε ''κατάσταση εκτάκτου ανάγκης''. Μια ''κατάσταση εκτάκτου ανάγκης'' που παραμένει στα χαρτιά καθώς δεν έχει ενημερωθεί κανένας αρμόδιος φορέας για να λάβει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων όπως αυτά που προβλέπει η έκτακτη ανάγκη (ΟΓΑ, ΔΕΗ, κλπ). Δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να παίζουν με το μπαλάκι των ευθηνών πετώντας το ο ένας στον άλλον.
Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης επικοινωνιακής καταιγίδας από κυβέρνηση και τοπική διοίκηση τις πρώτες μέρες και ακούσαμε πολλές υποσχέσεις. Σήμερα 2 μήνες μετά δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η καταγραφή των ζημιών. Καλά κρατούν οι παραστάσεις από παράγοντες και παραγοντίσκους που κόπτονται για την επιβίωση των αγροτών, κοροϊδεύοντας μας ότι αυτοί θα μας σώσουν αρκεί να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε. Παραβλέπουν το γεγονός ότι οι αγρότες δεν έχουν περιθώρια να περιμένουν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Τι έχουμε δει όμως μέχρι τώρα;
·         Τον διπλασιασμό του χαρατσιού για τα οδοιπορικά των ελεγκτών από τον ΕΛΓΑ, τα οποία δεν πάνε για να πληρωθούν τα οδοιπορικά.
  • Να μην έχει υπογράφει η ΚΥΑ για να παρθούν τα μέτρα ανακούφισης της έκτακτης ανάγκης.
  • Έμειναν ή θα μείνουν ανασφάλιστοι αγρότες λόγω αδυναμίας πληρωμής, επειδή ο ΟΓΑ δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Ακούσαμε τον υπουργό κ. Αποστόλου να μας λέει μέσα στην βουλή ότι δεν ξέρει εάν και από που θα βρεθούν τα χρήματα για αποζημιώσεις.
·         Λόγια συμπόνιας και χτυπήματα στην πλάτη από Περιφέρεια και Δήμο όμως στη πράξη δεν έχουμε δει τίποτα εκτός από κάτι γενικόλογα για αποκατάσταση μέρους των ζημιών. Δεν είδαμε για παράδειγμα τον δήμο Τρίπολης να παίρνει απόφαση για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όπως προβλέπει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εκτός εάν και ο δήμος δεν έχει ενημερωθεί.
 Έχει τεράστιες ευθύνες η «αριστερή» κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο και χειρότερο δρόμο με τις προηγούμενες.
 Καλούμε τον αγροτικό κόσμο και ειδικά τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους να καταλάβει ότι δεν πρέπει ούτε να απογοητευτούμε ούτε να περιμένουμε από αυτούς που μας πουλάνε 2 μήνες τώρα ελπίδες και υποσχέσεις. Εμείς πρέπει τώρα να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας:
1) Καταγραφή και αποζημίωση στο 100% της ζημίας που έχουμε υποστεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τα λεφτά να δοθούν αμέσως και όχι ύστερα από 1 χρόνο όπως κάνουν συνήθως.
2) Απαλλαγή όπως προβλέπει η έκτακτη ανάγκη από πληρωμές δημοτικών τελών, ΔΕΗ, δάνεια, φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ. Καμία κατάσχεση σε σπίτια, χωράφια και τραπεζικούς λογαριασμούς για τουλάχιστον μέχρι την νέα σοδιά.
3) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες, να αφήσουν τα παραμύθια για ταμεία ΕΕ, ΠΣΕΑ και άλλα τέτοια αυτά πληρώνουν εάν πληρώσουν μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια. Υπάρχουν πόροι στον κρατικό προϋπολογισμό για τέτοιες περιπτώσεις και επιτέλους δεν μπορεί να βρίσκουν λεφτά για να τα χαρίζουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες που τρώνε δις από τα ταμεία  και να αφήνουν ανασφάλιστους τους αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν εξαιτίας της καταστροφής την εισφορά τους στον ΟΓΑ.
4)Να παρθούν μέτρα προστασίας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει μόνιμα πλέον και είναι απαραίτητο να προστατευτούν περιουσίες και άνθρωποι.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...