Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γλέντι, χορός και ... λιχουδιές από ντομάτα στη γιορτή της Κανδήλας (εικόνες - βίντεο)!

Γλέντι, χορός και ... λιχουδιές από ντομάτα στη γιορτή της Κανδήλας (εικόνες - βίντεο)!
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην Αρκαδία, μία γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο και έχει εξαιρετική επιτυχία. Ο λόγος για τη γιορτή ντομάτας, στην Κανδήλα, που φέτος έγινε για 6η χρονιά.
Η γιορτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο γήπεδο της Κανδήλας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί ειδικό σκέπαστρο και από νωρίς το βράδυ, εκατοντάδες αυτοκίνητα έφταναν στο χωριό.
Την οργάνωση είχε ο Αγροτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κανδήλας.
Ο κόσμος που κατέκλυσε το χώρο, διασκέδασε μέχρι το πρωί με δημοτική μουσική. Τραγούδησαν οι Φυλιώ Πυργάκη - Γιώργος Μπέκιος - Γιάννης Κατσίγιαννης - Τζένη Κατσίγιαννη - Δήμητρα Μπέκιου.
Στο κλαρίνο ήταν οι Κώστας Αριστόπουλος - Δημήτρης Παπαγεωγίου.
 
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Κανδήλας Νίκος Μερκούρης τόνισε ότι η γιορτή είναι θεσμός και έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ τόνισε ένας μεγάλος στόχος είναι να σταματήσει η ντομάτα Κανδήλας να βαφτίζεται σε άλλες περιοχές με διαφορετικά ονόματα.
Επίσης, είπε ότι στο μέλλον στόχος είναι να γίνει ένας συνεταιρισμός που θα προωθεί τα προϊόντα, όπως ο πελτές, κέτσαπ, το τουρσί, η λιαστή ντομάτα, το ντοματάκι το γλυκό, το χυμό και τη μαρμελάδα ντομάτα!
Να σημειωθεί ότι στη γιορτή βοήθησαν πάρα πολύ ο γυναίκες του χωριού, τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν, ενώ στήριξαν ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ηλιόπουλος που είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Κανδήλας μίλησε για τα προϊόντα που παράγονται από ντομάτα και παρουσίασε την έκθεση που λειτούργησε στη γιορτή.
 
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΔΗΛΑ
Στην Κανδήλα οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα ντομάτας τον χρόνο. Άλλωστε το χωριό φημίζεται σε όλη την Πελοπόννησο για την εξαιρετική ποιότητα ντομάτας που εξάγει.
Οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ενώ οι ντομάτες εξάγονται στις περισσότερες περιοχές της Αρκαδίας, δυστυχώς όμως χωρίς ονομασία προελεύσεις αφού η κάθε περιοχή «βαφτίζει» την ντομάτα της Κανδήλας και με διαφορετικό όνομα (Πυργιώτικη, Αργίτικη κτλ).
Ο κόσμος που πήγε στην γιορτή ντομάτας στην Κανδήλα, διασκέδασε με παραδοσιακή μουσική και γέυτηκε τοπικά εδέσματα με ντομάτα όπως τα καγιανά και τα γεμιστά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...