Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βουλευτής ΚΚΕ: «Στην Αρκαδία περιμένουν τρείς μήνες για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες»! (vd)

Βουλευτής ΚΚΕ: «Στην Αρκαδία περιμένουν τρείς μήνες για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες»! (vd)
Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Πελοπόννησο ζήτησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτέμβρη. Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», αλλά η ακραία αντιλαϊκή πολιτική με την ανυπαρξία των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Παράλληλα, σύμφωνα με το 902.gr, ο Νίκος Μωραΐτης ζήτησε μέτρα για να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και να παγώσουν τα χρέη προς τις Τράπεζες.
Επίσης ζήτησε άμεσα να προχωρήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών κλπ.).
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε την ανυπαρξία έργων υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι δεν έχουν το επιδιωκόμενο κέρδος από το κεφάλαιο. Χαρακτήρισε τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους πληγέντες ως αόριστες και άνευ αντικρίσματος, καθώς μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε κονδύλια που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακούφιση των πληγέντων για την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
«Άλλα λόγια» από τον υπουργό 
Με την τακτική του «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου να προσπεράσει την ουσία των επιχειρημάτων και των αιτημάτων της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.
Χαρακτηριστικά είπε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά συμπληρωματικό ταμείο, το οποίο θέτει όρους τους οποίους είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε. Για να ζητήσουμε χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα πρέπει οι ζημιές για την Πελοπόννησο να ανέρχονται στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα δούμε το σύνολο των ζημιών στην Πελοπόννησο και τότε θα υποβάλουμε αίτημα. Πάντως οι ζημιές είναι μικρότερες από το συγκεκριμένο ποσοστό που θέτει ως προϋπόθεση, κατέληξε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τα μαύρα μαντάτα που ετοιμάζει για τους πληγέντες της Πελοποννήσου. Μάλιστα, σε άλλο σημείο και επικαλούμενος το νόμο του ΥΠΟΙΚ, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να δοθεί περισσότερη παράταση, πέραν των έξι μηνών που προβλέπεται, για την αναστολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων σε εφορίες κλπ. στους πληγέντες των περιοχών που έχουν ενταχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προκειμένου να ξεφύγει από την τεκμηριωμένη κριτική, επιχειρηματολογία και τα αιτήματα που έθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής, ο υπουργός προκλητικά επανέφερε το επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της «πραγματικότητας». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εμείς με εσάς έχουμε μια διαφορά. Εμείς προσπαθούμε μέσα στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται να υπηρετήσουμε αυτό για το οποίο πονάμε. Εσείς «πυροβολείται στον αέρα» και ξέρετε ότι οι «πυροβολισμοί στον αέρα» δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, κατέληξε.
«Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους»
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» χαρακτήρισε τις απαντήσεις του Ε. Αποστόλου ο Νίκος Μωραΐτης σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων της Πελοποννήσου. Μάλιστα όπως σημείωσε σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου που επίσης έχουν πληγεί, οι πληγέντες περιμένουν τέσσερα χρόνια για να αποζημιωθούν, ενώ και όσοι λαμβάνουν αποζημιώσεις, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για «ψίχουλα». Οι ανάγκες των πλημμυροπαθών δεν καλύπτονται, σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου να πάρουν την υπόθεση του αγώνα και της διεκδίκησης των αιτημάτων τους στα χέρια τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 2.33

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...