Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νικολάου: «Με τη βούλα των παρατάξεων η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων και του Δήμου Τρίπολης σε ιδιώτες»

Νικολάου: «Με τη βούλα των παρατάξεων η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων και του Δήμου Τρίπολης σε ιδιώτες»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Νικολάου, ανάφερε τα εξής...
«Το θέμα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκεται στο και πέντε.
Μετά από μεθοδική δουλειά από τις κυβερνήσεις (παλιότερες και σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- οικολόγων), την Περιφέρεια και τους Δήμους για δημιουργία αδιέξοδης κατάστασης στην διαχείριση των απορριμμάτων, οι υπεύθυνοι θεωρούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έχουν πεισθεί πλέον τα λαϊκά στρώματα, για να παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους με ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
Ειδικά για το Δήμο Τρίπολης η μεθόδευση περιλάμβανε το κλείσιμο της χωματερής στο Πλάτωμα, τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργία ανεξέλεγκτης χωματερής στον Αγία Τριάδα, νέα βουνά σκουπιδιών, νέα ανεξέλεγκτη χωματερή στον Άγιο Βλάση και έχουμε συνέχεια.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 10/11/2016 όπου είχε έρθει για συζήτηση το θέμα της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) έγινε ξεκάθαρη η θέση των υπολοίπων παρατάξεων υπέρ της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι γνωστό και το τόνισε και ο εισηγητής-μελετητής της ΣΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) έγινε με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες πέρα από το περιβαλλοντικό περιτύλιγμα προβλέπουν σαφώς ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαια επιχειρηματικών ομίλων και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Με βάση τον ΕΣΔΑ, συντάχτηκε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ο οποίος περιλαμβάνει μέχρι στιγμής την περίφημη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ, και προβλέπει και περιθώρια τοπικής διαχείρισης από τους Δήμους.
Η «σφαγή» που γίνεται ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους (συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Τρίπολης) σε καμιά περίπτωση δεν αφορά στην προστασία των συμφερόντων της λαϊκής οικογένειας. Το χρήμα είναι πολύ, τα συμφέροντα μεγάλα και ο καυγάς γίνεται για το ποιοι εργολάβοι θα πάρουν ποιο κομμάτι της πίτας που θα προκύψει από την ληστεία των Δημοτών.
Η πλειοψηφία της παράταξης Παυλή διεκδικεί τοπική διαχείριση από τον Δήμο Τρίπολης με δική της χωροθέτηση και εγκαταστάσεις, με τους δικούς της εργολάβους, για έργα που θα πληρώσουμε πανάκριβα για να μείνουν προίκα στην ΤΕΡΝΑ.
Η παράταξη του κ. Σμυρνιώτη από θέση αρχής είναι με την ιδιωτική πρωτοβουλία και αναλώθηκε σε νομικά και τεχνικά ζητήματα. Έμπειρος πολιτικά ο κ. Σμυρνιώτης περιμένει τα διαχειριστικά «λάθη» της πλειοψηφίας ενώ στην ουσία συμφωνεί με το περιεχόμενο.
Η παράταξη του κ. Τζούμη στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ευθαρσώς δια του επικεφαλής της ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας η οποία (κατά την άποψη του κ. Τζούμη) είναι πιο αποτελεσματική και πιο φθηνή από την δημόσια.
Ο κ. Τσαμούλος θεωρεί ότι τα έργα μικρής κλίμακας είναι μη ανταγωνιστικά και (μάλλον) τάσσεται υπέρ της ΤΕΡΝΑ. Με θράσος υποστήριξε ότι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για διαχείριση αποκλειστικά από κρατικό φορέα (την οποία έχει υπερψηφήσει!) είναι περίπου ...παράνομη και είναι νόμιμη και ηθική η ληστεία που θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα από τους εργολάβους που προτείνει και αυτός.
Η δε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά των ιδιωτών, αλλά μέσω του κ. Λάζαρη που την εκπροσωπούσε, ζήτησε στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Φαίνεται πως η επιχείρηση (ΑΕ) που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας με διευθύνοντα σύμβουλο πρώην επικεφαλή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Μαντινειακή Συμπολιτεία», χρειάζεται στήριξη.
Το κερασάκι στην τούρτα της ιδιωτικοποίησης και του αποπροσανατολισμού, είναι η «παρέμβαση» από τις αυτοαποκαλούμενες “συλλογικότητες” που καλούν σε τοπική διαχείριση, χωρίς να λένε κουβέντα για το ποιος θα την κάνει. Πρόκειται για δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και για τα δεκανίκια τους (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ κ.τ.λ.), που δεν τολμούν να βγουν με το όνομά τους, όπως φάνηκε και από την οικογενειακή εκδήλωση που διοργάνωσαν (με Παπαζαχαρία με κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα και άλλους γνωστούς Συριζαίους). Έφτασαν ακόμη χωρίς ίχνος ντροπής να προσποιούνται ότι δήθεν διαφωνούν με την κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κόπτονται οι «επαναστάτες» για οικολογική διαχείριση, αποκρύπτοντας ότι οι ιδιώτες, είτε είναι η ΤΕΡΝΑ, είτε της επιλογής των Δήμων και στην Παλιόχουνη θα πάνε και στο Μεγαβούνι και όπου γουστάρουν, μιας και μοναδικό κριτήριο έχουν το μέγιστο κέρδος. Άξιος ο μισθός τους (και ο κόπος τους).
Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι «συλλογικότητες» καλούν τα λαϊκά στρώματα των Δήμων να επιλέξουν τον ληστή τους. Αν θα είναι δηλαδή οι ιδιώτες της Περιφερείας ή αυτοί των Δήμων που θα εισπράττουν τα πανάκριβα τέλη.
Σε σχέση με την ανεξέλεγκτη χωματερή στον Άγιο Βλάση, όσοι από τις άλλες παρατάξεις παριστάνουν ότι αγανακτούν, «ξεχνούν» ότι μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση του Δήμου για την δημιουργία της. Πρώτα ψηφίζουν και μετά «αγανακτούν» για τα αποτελέσματα της ψήφου τους κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους δημότες.
Τα λαϊκά στρώματα έχουν πλέον πείρα και πρέπει να πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Με τον τρόπο ανάπτυξης που προτείνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα στηρίγματά τους σε Περιφέρεια και Δήμους, όπου για τα πάντα κριτήριο είναι το κέρδος το μέλλον είναι κατάμαυρο.
Μόνο με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης στον οποίο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και υπηρεσιών θα ανήκουν στο λαό και με κεντρικό σχεδιασμό θα τεθούν στην υπηρεσία του, μπορεί να δοθεί φιλολαϊκή λύση και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επιμένουμε:
Είναι ώρα να γίνει πράξη η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τρίπολης, να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.»
(Δελτίο τύπου)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...