Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κλήθηκες ένορκος σε δικαστήριο; Αν δεν πας, πληρώνεις ... πρόστιμο!

Κλήθηκες ένορκος σε δικαστήριο; Αν δεν πας, πληρώνεις ... πρόστιμο!
Το μεικτό ορκωτό δικαστήριο συγκροτείται κάθε μήνα, στην Τρίπολη, εκτός από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατά τους οποίους μπορούν να συγκροτηθούν μόνο για εξαιρετικούς λόγους.
Σε αυτό το διάστημα, κάθε μήνα καλούνται πολίτες να παραστούν στο δικαστήριο, ως ένορκοι.
Ποιες είναι οι συνέπειες όμως αν κάποιος πολίτης δεν εμφανιστεί, χωρίς επαρκή δικαιολογία;
Το άρθρο 391 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει σαφώς ότι «οι ένορκοι, αν απουσιάσουν χωρίς νόμιμο λόγο, τιμωρούνται με απόφαση των τακτικών δικαστών αμέσως μετά την ανάγνωση του καταλόγου των ενόρκων με χρηματική ποινή "πενήντα εννέα (59) ΕΥΡΩ έως εκατόν είκοσι (120) ΕΥΡΩ". Τιμωρείται επίσης για κάθε νέα απουσία στη διάρκεια της ίδιας δωδεκαήμερης περιόδου με χρηματική ποινή "ογδόντα οκτώ (88) ΕΥΡΩ έως εκατόν oγδόντα (180) ΕΥΡΩ".
Νόμιμοι λόγοι απουσίας θεωρούνται: α) ασθένεια του ενόρκου ή μέλους της οικογένειάς του, που δεν του επιτρέπει να εμφανιστεί προσωπικά και βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό, β) έκτακτη δημόσια υπηρεσία, που βεβαιώνεται επίσημα και αιτιολογημένα από την προϊσταμένη αρχή, γ) σπουδαίοι και ειδικώς κάθε φορά διαπιστωμένοι λόγοι, που έκαναν αδύνατη την προσωπική εμφάνιση του ενόρκου.
Οι διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και αν, χωρίς να υπάρχει περίπτωση ανώτερης βίας, ο ένορκος που κληρώθηκε αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή δεν επέστρεψε ύστερα από διακοπή της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...