Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εύη Τατούλη: "Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το τεράστιο αποθεματικό ιστορίας της Ηραίας"

Εύη Τατούλη: "Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το τεράστιο αποθεματικό ιστορίας της Ηραίας"
Την σημασία που διαδραμάτισε η περιοχή της Ηραίας από τα αρχαία ακόμη χρόνια με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που διαθέτει, τόνισε η Αντιπρόεδρος Γυναικών της ΕΕ και πολιτευτής Αρκαδίας, Εύη Τατούλη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, με τίτλο: «Καινοτομία στην Τοπική Ανάπτυξη και Χρηματοδοτήσεις».
«Αυτή τη στιγμή για την περιοχή της Ηραίας, η οποία έχει εξαιρετικά μειονεκτικά χαρακτηριστικά κυρίως τόσο από άποψη πληθυσμιακής συρρίκνωσης όσο και από άποψη χαμηλού επιπέδου προοπτικών για ανάπτυξη, η πρωτοβουλία πολιτών στη Γορτυνία που έχει γίνει γνωστή πλέον ως Menalon Trail, πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί και εδώ.
Κυρίως  στην κατεύθυνση της ενοποίησης των πλούσιων αρχαιολογικών χώρων της Ηραίας και της σύνδεσης τους με τα πατροπαράδοτα πατρογονικά μας μονοπάτια», υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών, κα Εύη Τατούλη στην εισαγωγική της τοποθέτηση.
Η Ηραία αποτέλεσε σημαντική μυκηναϊκή οδό
Η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ, υπογράμμισε στη συνέχεια τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η ανάπτυξη του κάθε τόπου δεν μπορεί να είναι ασύνδετη με τα ιστορικά του χαρακτηριστικά και με το ρόλο που έχει διαδραματίσει στο διάβα των αιώνων. Μόνο με τη γνώση της ιστορικότητας ενός τόπου θα αποφύγουμε τον αφανισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Ηραιάτιδα χώρα αναφέρεται από τον Παυσανία στις Περιηγήσεις του, το γεωγράφο Στράβων, τους ιστορικούς Ξενοφώντα και Πολύβιο και αρκετούς άλλους. Η Ηραία πρωταγωνίστησε στο κοινό των Αρκάδων και αποτέλεσε μία εκ των σημαντικότερων μυκηναϊκών οδών, το κρισιμότερο εμπορικό σταυροδρόμι της Πελοποννήσου».
 
Απαραίτητη η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ηραίας
 
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, Εύη Τατούλη, τόνισε ακόμα ότι: «Χρειάζεται να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ή έστω να τους σηματοδοτήσουμε σε συνεργασία ασφαλώς με την Εφορία Αρχαιοτήτων και με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες».
Η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ, Εύη Τατούλη, λίγο πριν καταλήξει στην τοποθέτησή της, σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση την χρονική περίοδο, που προόδευσε ιστορικά η Ηραία, υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε την εποχή διακυβέρνησης του Σόλωνα, που οι κάτοικοι της Ηραίας πέτυχαν εκατοντάχρονη συνθήκη με τους γείτονες Ηλείους».
Στο σημείο αυτό η κυρία Τατούλη χαιρέτησε την κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου, πρώην βουλευτή Ηλείας με τη ΝΔ, που συμμετείχε στην εκδήλωση και που με την βαθιά της εμπειρία στα ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη γειτονική στην πατρίδα της Γορτυνία. Συζητήθηκε μάλιστα στην πορεία της εκδήλωσης η επιδίωξη μίας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές, ιδιαίτερα για το κρίσιμο ζήτημα του ελαιόλαδου, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας πολιτών παραγωγών και από τους δύο νομούς, οι οποίοι επεδίωξαν την ανάδειξη της χωραϊτικης ποικιλίας ή αλλιώς Νεμούτα με πιστοποίηση προέλευσης.  
 
Ο πολιτικός βρίσκει λύση στα προβλήματα των πολιτών
 
Η κυρία Τατούλη κατέληξε στην τοποθέτησή της ότι «ο ρόλος του πολιτικού δεν είναι αποστασιοποιημένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις από έναν άμβωνα, αλλά να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα του κόσμου και να επιδιώκει πάντα σε συνεννόηση με τους πολίτες να βρίσκει λύσεις και να σχεδιάζει πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα καταλήγουν στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής».
Ο Ιωάννης Λαγός, Οικονομολόγος και Συντονιστής των εθελοντών του Μenalon Trail, αναφέρθηκε στο πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μονοπάτι (75 χιλ) που βρίσκεται γύρω από την περιοχή του Μαινάλου και που ουσιαστικά έγινε χωρίς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι πόροι που αρχικά δαπανήθηκαν από τοπικούς συλλόγους και φορείς είναι της τάξεως των 9 χιλ. ευρώ και όλη η προσπάθεια βασίστηκε κυρίως στην εθελοντική εργασία της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Λαγός είπε ακόμη ότι επόμενος στόχος είναι το μονοπάτι αυτό να φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία μέσω και της Αρχαίας Ηραίας. «Ήδη έχουν αρχίσει με εθελοντική προσπάθεια οι καθαρισμοί από τους πρωτοπόρους Παλουμπαίους, οι οποίοι σε συνεργασία με τα όμορα χωριά σύντομα θα ολοκληρώσουν την διαδρομή μέχρι την Αρχαία Ηραία μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων».  «Απομένει ο καθαρισμός της διαδρομής: Παλαιοχώρι (Δημητσάνας) - Ζάτουνα - Βλόγγος  - Ράφτη μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων για να συνδεθεί με το Menalon Trail. Επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη τοπικών αγροτικών προϊόντων στα χωριά που περνάει το μονοπάτι και της γύρω περιοχής του. Μια ανάπτυξη που θα βοηθηθεί τόσο από τα αγροτικά προγράμματα, όσο και από το "ΤΑΠΤοΚ ΑΡΚΑΔΙΑ 2020" της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος Γορτυνίας», ανέφερε ο κύριος Λαγός.
Η Διονυσία Αυγερινοπούλου, τέως Βουλευτής ΝΔ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας στην παρέμβασή της τόνισε ότι η Αρκαδία είναι ένας ιδιαίτερος τόπος πολιτισμού και πρέπει να εκμεταλλευτεί το προϊόν που διαθέτει. «Η ανάπτυξη της Αρκαδίας πρέπει να προέλθει από την τουριστική προβολή αλλά πρέπει να βασίζεται στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Αρκαδίας, που είναι η μακραίωνη ιστορία και πολιτισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμα σε προγράμματα αξιοποίησης της τουριστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, που είναι ζήτημα αιχμής για την Αρκαδία. Πρότεινε ακόμη η Αρκαδία να προταθεί από την Ελλάδα για το πρόγραμμα EDEN, το οποίο είναι πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και προβάλλει ένα νέο προορισμό ανά χώρα. Είναι ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής. «Η Αρκαδία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα παραδοσιακά της στοιχεία», τόνισε η κυρία Αυγερινοπούλου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε και στα προγράμματα αξιοποίησης υδάτων, ως Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για το Νερό, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την περιοχή της Μεσογείου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των υδάτων. Τέλος επεσήμανε για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι νερόμυλοι, που συνδυάζουν την ιστορικότητα της περιοχής και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Γορτυνίας κύριος Διονύσης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία των Ιαματικών Λουτρών της Ηραίας, τονίζοντας μάλιστα και τον επιτυχημένο αριθμό των καθημερινών επισκεπτών που ανέρχονται σε 15 ανά ημέρα. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Νούλη Μητροπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φυσιολατρικού ομίλου «η Γκούρα». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Κάχρη -Μουτζούρη Δήμητρα και Γαβράς Δημήτριος, ο πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Ζούνης, τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο του φυσιολατρικού ομίλου "η Γκούρα" με την Αντιπρόεδρο Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου, μέλη της εταιρείας Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Δράσης Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα κ.α.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...