Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μήνυμα της Άννας Καραπαναγιώτου για την αναστήλωση της Μητρόπολης του Πραστού!

Το μήνυμα της Άννας Καραπαναγιώτου για την αναστήλωση της Μητρόπολης του Πραστού!

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Δρ. Άννα Καραπαναγιώτη, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Πραστού κ. Παναγιώτης Προβατάρης και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης, μετά από 191 χρόνια, του Ι.Ν. Παναγίας (Μητρόπολης) Πραστού, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 στο χώρο της Μητρόπολης. 

Η κυρία Καραπανγιώτου, σε μήνυμά της, αναφέρει: "Ο ιστορικός οικισμός Πραστός χτισμένος στην ανατολική πλαγιά του Πάρνωνα στο μέσον περίπου της Κυνουρίας, σε υψόμετρο 700 μ., διαδέχθηκε τον κοντινό μεσαιωνικό οικισμό Οριόντα και αποτέλεσε την έδρα της Επισκοπής Ρέοντος, η οποία πρώτη φορά αναφέρεται το 1293 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. .. Ο Πραστός αναφέρεται πρώτη φορά το 1435 όταν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις περιοχές που αποτελούσαν προίκα της Μαρίας Μελισσηνής για τον γάμο της με τον Δούκα των Αθηνών Αντώνιο Ατζαγιόλη και αναφέρεται ως Προάστειον, όπως μας πληροφορεί ο Γεώργιος Σφραντζής. ....Κατά την επιδρομή του στρατού του Ιμπραήμ τον Ιούλιο του 1826, ο Πραστός και μαζί του χίλια διακόσια σπίτια και ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας πυρπολήθηκαν με συνέπεια οι κάτοικοι του Πραστού να μετακινηθούν στο Λεωνίδιο, στον Τυρό και στον Άγιο Ανδρέα...."

Προετοιμάζοντας την αυριανή εισήγησή μου για τον Πραστό και τη Μητρόπολή του. Ο χρόνος εκεί σταμάτησε το 1826. 191 χρόνια μετά το παρόν συναντά το παρελθόν. Μία υποδειγματική συνεργασία τοπικών φορέων - Σύλλογος Φίλων Πραστού, πατέρας Κύριλλος - , Περιφέρειας Πελοποννήσου και Υπουργείου Πολιτισμού - ΕΦΑ Αρκαδίας - Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων θα οδηγήσει άμεσα στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Η μελέτη που εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ εκπονήθηκε από άξιους μηχανικούς υπό την επιστημονική επίβλεψη του αρχιτέκτονα μηχανικού της ΕΦΑ Αργολίδας Κωνσταντίνου Μπουντούρη, μελετητή του Πραστού. Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, που αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας για χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μνημείου από την Περιφέρεια."

(Φωτογραφία – www.prastos.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...