Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ενστάσεις από τη Μαντινειακή Συμπολιτεία για το σχέδιο του Μαινάλου και για τη λύση δεματοποίησης των σκουπιδιών

Ενστάσεις από τη Μαντινειακή Συμπολιτεία για το σχέδιο του Μαινάλου και για τη λύση δεματοποίησης των σκουπιδιών

Για δύο θέματα παραχώρησε συνέντευξη τύπου η δημοτική παράταξη 'Μαντινειακή Συμπολιτεία' μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Τάσος Παπαζαχαρίας μίλησε για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα χαρακτήρισε την πόλη έναν απέραντο σκουπιδότοπο, μια απέραντη χωματερή και είπε ότι η δημοτική αρχή έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Επανέλαβε ότι η επιλογή του δεματοποιητή δεν είναι η λύση, αντιθέτως το μόνο που θα καταφέρει να δημιουργήσει μια χωματερή πολυτελείας με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως έχει γίνει και στην Ερμιονίδα.

Τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει τακτική και να στραφεί στην προώθηση της ανακύκλωσης, είναι μάλιστα η μέθοδος που ο δήμαρχος έλεγε συνέχεια στην αρχή της θητείας του, είπε ο Τ. Παπαζαχαρίας. Επίσης κάλεσε το δήμαρχο να δώσει μια απάντηση δημόσια για το τι θα κάνει τα σκουπιδοδέματα που θα μείνουν στον Άγιο Κωνσταντίνο.

'Υπάρχουν αντιδράσεις από την πολιτεία και τη ΓΕΕΘΑ για το σημείο αυτό, έχουμε πλήθος επισκεπτών και στρατευμένων κάθε χρόνο, τι θα γίνουν τα σκουπιδοδέματα;' είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του προτεινόμενου υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος που αφορά σ το Μαίναλο μίλησε ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της δημοτικής παράταξης 'Μαντινειακή Συμπολιτεία' Γιώργος Θεοχάρης λέγοντας τα εξής:

<<Μεγάλο κομμάτι του βουνού νοτιοδυτικά και βόρεια είναι εκτός μελέτης, αυτό είναι απαράδεκτο. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη λέει ότι το ίδιο το έργο εγκρίθηκε με του 2010 την απόφαση, ενώ είναι του 2003. Υπάρχει ένα θέμα επικαιροποίησης εδώ. Εμείς θα προτείνουμε να διορθωθεί και να επικαιροποιηθεί με τις παρεμβάσεις μας και όχι να συνταχθεί από την αρχή γιατί θέλει πολύ χρόνο. Έχουμε την εμπειρία με τον Πάρνωνα, όπου βγήκε κοινή Υπουργική απόφαση, θα πρέπει να γίνει αυτό και για το Μαίναλο. Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τη μη σαφή οριοθέτηση της περιοχής σύμφωνα με τα σημερινά κριτήρια, δεν είναι δυνατόν να ορίζουμε περιοχές με περιγραφές του 1930, δηλαδή στο περίπου. Περιλαμβάνονται περιοχές όπως το μισό Λεβίδι ή η γύρω περιοχή του στρατοπέδου και του νοσοκομείου, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες σε περίπτωση που θα θέλει κάποιος να εκδώσει μια οικοδομική άδεια ή να κάνει μια μεταβίβαση. Δεν μπορείς να είσαι εκτός χωροταξικού σχεδιασμού, είπε. Επιπλέον δε γίνεται καμία αναφορά στην περιοχή Natura, στον τουρισμό, στη βιομηχανία και τα αιολικά πάρκα.

Το σχέδιο ορίζει ότι άνω των 1000 μέτρων δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα, 17 οικισμοί του Μαινάλου όμως βρίσκονται πάνω από τα 1000 μέτρα. Πρέπει να εκπονηθούν γρήγορα τα ΣΚΟΑΠ τόσο από το Δήμο Γορτυνίας όσο και από το δήμο Τρίπολης, αλλά ούτε αυτό δεν έχει λάβει υπόψη η παρούσα μελέτη, ούτε 'όμως και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Τρίπολης του 1984. Ο ΣΚΟΑΠ πρέπει να κρίνει το θέμα των οικισμών, υποστήριξε.

Μια σοβαρή μελέτη θα πρέπει να βγάλει ανάλογα συμπεράσματα και σωστή δόμηση που θα ταιριάζει στα χωριά. Δεν μπορεί να απαγορεύονται οι παραδοσιακές δραστηριότητες (μελισσοκομία, βόσκηση κτλ), άλλωστε δεν θα πάει κανένας να φτιάξει μαντρί πάνω από 1200 μέτρα.

Το παράδειγμα των παράνομων κτισμάτων του Κωτσόβολου θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, τόνισε, ώστε να μην γίνουν και άλλοι 'Κωτσόβολοι'!

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μελέτη βοσκοϊκανότητας και διαχειριστική μελέτη για τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, από δασολόγους.

Όσο αφορά στο κυνήγι υπάρχει ήδη περιοχή προστασίας, καταφύγιο, απαγορευμένες περιοχές και εποχές. Το δασαρχείο θα πρέπει να είναι αρμόδιο αλλά όχι φυσικά μόνο το δασαρχείο Βυτίνας...

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...