Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η βουλευτής Γεωργία Γεννιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η βουλευτής Γεωργία Γεννιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η Μικρασιατική Καταστροφή - 95 χρόνια μετά -  παραμένει ζωντανή ως ημέρα μνήμης της τραγωδίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όχι μόνο ως αίσθημα πόνου και νοσταλγίας, αλλά και ως κιβωτός διάσωσης της ιστορικής μας διαδρομής».

Αυτό δήλωσε η βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά (από την Τρίπολη), με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου, που μόλις το 1998 η ελληνική Βουλή καθιέρωσε ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος».

«Ο ξεριζωμός των Μικρασιατών δεν ήταν ένα απλό πολεμικό συμβάν. Σημάδεψε καταλυτικά την ιστορία μας, καταχώρησε τη Μικρασιατική Καταστροφή στη συλλογική μνήμη του νεότερου ελληνισμού και ανέδειξε τη συμβολή  του προσφυγικού κόσμου στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους, που στις ημέρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία», πρόσθεσε η κ. Γεννιά και κατέληξε:

«Η σημερινή ημέρα δε “γέρασε” ως ημέρα μνήμης. Αντίθετα, ενηλικιώθηκε σε πείσμα όσων, για περίπου εβδομήντα χρόνια, επιχείρησαν να την καλύψουν με σιωπή και να την εξοντώσουν. Η μέρα αυτή ζει μέσα μας, ειδικά σε όσους εξ ημών έλκουμε την καταγωγή μας από τις Χαμένες Πατρίδες και νιώθουμε την ανάγκη να τιμήσουμε τους προγόνους μας που τόσο βάναυσα ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...