Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα επόμενα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζονται στην Αρκαδία!

Τα επόμενα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζονται στην Αρκαδία!
Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και της Πελοπόννησος Α.Ε. Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α. για την πράξη «Συμβουλευτική Υποστήριξη στην ωρίμανση και ολοκλήρωση μελετών της Π.Ε. Αρκαδίας»
Με την Προγραμματική Σύμβαση επιδιώκεται η συνεργασία των συμβαλλομένων με σκοπό την υλοποίηση του παραπάνω έργου μέσω της υποστήριξης της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αρκαδίας, η οποία ως Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των μελετών και την διεκπεραίωση των διαδικασιών που οδηγούν στο έργο αυτό.
Η συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αρκαδίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος αφορά σε :

ΤΑ ΕΡΓΑ

Α. Υπηρεσίες σύνταξης φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων (αρδευτικών, αντιπλημμυρικών κτλ.)
Β. Υπηρεσίες συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων κτηριακών και Η/Μ παρεμβάσεων για τις ανάγκες εκπόνησης των αντίστοιχων απαραίτητων μελετών και ενδεικτικά για τα κάτωθι έργα :
 Κατασκευή αρδευτικού τσιμενταύλακα, συντήρηση υπάρχοντος στον ποταμό Αλφειό στο ύψος της Τ.Κ Ραψωματίου
 Αποκατάσταση τσιμενταυλάκων στην περιοχή Καρυών
 Επέκταση υπάρχοντος αρδευτικού τσιμενταύλακα στην περιοχή του Τ.Δ. Σαρακινίου Δήμου Μεγαλόπολης
 Τσιμεντόστρωση υπάρχοντος υδραύλακα στο Δ.Δ. Τριποτάμου Δήμου Μεγαλόπολης
 Κατασκευή αρδευτικού τσιμενταύλακα, στο Δ.Δ. Γέφυρας του Δήμου Μεγαλόπολης
 Κατασκευή μεταλλικών κερκίδων Θεάτρου Τ.Κ. Γέφυρας
 Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρων και ποταμών Π.Ε. Αρκαδίας
 Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στο Βαλτετσόρεμα στο ύψος Τ.Κ. Ευάνδρου Δήμου Τρίπολης
 Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε ποτάμια του Νομού Αρκαδίας
 Κατασκευή αρδευτικών τσιμενταυλάκων στις Τ.Κ. Δάρα Δήμου Τρίπολης και Πράσινου Δήμου Γορτυνίας
 Κατασκευή δεξαμενής και μικρών έργων για την αναβάθμιση - συντήρηση - αντικατάσταση αρδευτικών δικτύων στο Δήμο Γορτυνίας
 Κατασκευή στεγών (επικεράμωση για υγρομόνωση) των κτιρίων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου στη Δ.Κ.Μεγαλόπολης
 
Αυτό που τονίζεται, στην εισαγωγή της Προγραμματικής Σύμβασης είναι: “Η Αρκαδία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό Κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.
Στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Νομό Αρκαδίας παράγεται σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), όπως; Ελιές, Ελαιόλαδο, Τυριά, Φρούτα, Λαχανικά, Ξηροί Καρποί, Όσπρια και Προϊόντα Ζωϊκής Προέλευσης.
Η σχετική θέση του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύγκριση και με το μέγεθος του τομέα στη χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο σύνολο των γεωργικών εκτάσεων της κυριαρχούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και ακολουθεί η κατηγορία των λοιπών εκτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν οικογενειακούς λαχανόκηπους, μόνιμα λιβάδια και βοσκότοπους, άγονους βοσκότοπους, φυτώρια, άλλες πολυετείς φυτείες και οι αγραναπαύσεις.
Οι αυξανόμενες ανάγκες για άρδευση των γεωργικών εκτάσεων σε πολλές περιοχές της Αρκαδίας έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ παράλληλα εντοπίζονται ελλείψεις σε αρδευτικές παροχές.
Σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και τη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργικής γης αποτελεί η κατεύθυνση της Περιφέρειας για ανάπτυξη έργων συγκέντρωσης και διάθεσης όμβριων υδάτων (φράγματα) για γεωργική χρήση.”
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων υπηρεσιών και εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 100.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της παρούσας σύμβασης αφορά διάστημα 12 μηνών, από την υπογραφή της (ήτοι από 25/9/2017 έως 24/9/2018).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...