Menu
RSS
Τετάρτη, 16/09/2026
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
kalimera728

Τρεις νέες «Περιοχές Επιτάχυνσης» για φωτοβολταϊκά στον πυρήνα της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης

Τρεις νέες «Περιοχές Επιτάχυνσης» για φωτοβολταϊκά στον πυρήνα της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης

Υπουργική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για φωτοβολταϊκά πάρκα σε έκταση άνω των 1.790 στρεμμάτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε επίσημα στον ορισμό τριών «Περιοχών Επιτάχυνσης» (ΠΕΑ) για την ανάπτυξη σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός του «Πυρήνα» της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) Μεγαλόπολης, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου και οι υφυπουργοί Νικόλαος Τσάφος και Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη.

Τρεις ζώνες, σχεδόν 1.800 στρέμματα

Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 7 Αυγούστου 2026, οριοθετεί τρεις επιμέρους περιοχές:

  • ΠΕΑ-1, έκτασης περίπου 1.291,4 στρεμμάτων, στο βόρειο τμήμα της περιοχής επέμβασης, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Πλάκας και Θωκνίας.
  • ΠΕΑ-2, περίπου 269,5 στρεμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Μαραθούσσης με μικρό τμήμα στη Χωρέμη.
  • ΠΕΑ-3, περίπου 233,8 στρεμμάτων, στη Χωρέμη με μικρό τμήμα στον Τριπόταμο.

Οι τρεις ζώνες βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών που σχετίζονται με μεταναστευτικές οδούς πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και εκτός περιοχών όπου η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Φωτοβολταϊκά, με ή χωρίς αποθήκευση

Οι εκτάσεις προορίζονται αποκλειστικά για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, με ή χωρίς συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων θα ακολουθεί το ταχύτερο, απλουστευμένο πλαίσιο που προβλέπεται για τις Περιοχές Επιτάχυνσης στον πρόσφατο νόμο 5299/2026 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η έναρξη της αδειοδοτικής διαδικασίας, όμως, εξαρτάται από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για την άρση τυχόν κορεσμού του δικτύου, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή.

Περιβαλλοντικοί όροι για μια «μεταλιγνιτική» περιοχή

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής —που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε λιγνιτική δραστηριότητα— η απόφαση θέτει σειρά όρων και κατευθύνσεων για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση, μεταξύ των οποίων:

  • Ελαχιστοποίηση κοπή υγιών δέντρων και υποχρεωτική μεταφύτευση ή αντικατάσταση όπου αυτή είναι αναγκαία.
  • Προστασία υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης και αποφυγή ρύπανσης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
  • Ειδική μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών πριν από κάθε εκσκαφή, και διακοπή εργασιών σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή σπηλαίων.
  • Μελέτες γεωτεχνικής καταλληλότητας για τις υποπεριοχές αμφίβολης γεωλογικής σταθερότητας, πριν από την πολεοδόμησή τους.
  • Μέτρα περιορισμού σκόνης, θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη φάση κατασκευής.
Το νομικό πλαίσιο

Η απόφαση βασίζεται στο άρθρο 7Α του ν. 3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον ν. 5299/2026, ο οποίος ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή οδηγία 2023/2413 (RED III) για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προηγήθηκε περιβαλλοντικός προέλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, καθώς και εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την απόφαση, από την εφαρμογή της δεν προκύπτει δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η ισχύς της αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...