Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οδυσσέας: "Σε κανένα ερώτημα δεν απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές στα αμπέλια"

Οδυσσέας: "Σε κανένα ερώτημα δεν απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές στα αμπέλια"
Συζήτηση στη Βουλή έγινε το πρωί για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία προσφάτως στα αμπέλια της Μαντινείας και του Κορυθίου. Από τις απαντήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, δεν έμεινε ικανοποιημένος ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδ.Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αραχωβίτη, με θέμα: «Αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής Μαντινείας και Κορυθίου του Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας για την αποζημίωσή τους λόγω καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου».

  • Κατέθεσα την ερώτηση αυτή στις 23 Αυγούστου, σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις ημέρες εκείνες από έντονες βροχοπτώσεις. Όμως δεν απαντήσατε.
  • Οι αγρότες είχαν απευθυνθεί τότε στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αρκαδίας κ.Αγγελόπουλο, όμως αυτός τους αποθάρρυνε. Και μετά από την κατάθεση της ερώτησής μου, επισκέφθηκε την Αρκαδία ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Κουρεμπές, ο οποίος ήταν πιο διαλλακτικός, σε αντίθεση με τον κ.Αγγελόπουλο που είχε δηλώσει πως «δεν γίνεται να αποζημιωθούν» και είχε ζητήσει οι τελικές εκτιμήσεις να γίνουν μετά από τη συγκομιδή. Κρατώ πάντως, τη δέσμευση του κ.Κουρεμπέ, πως οι αγρότες θα αποζημιωθούν, εφόσον η ζημία ξεπεράσει το 30% της σοδειάς.
  • Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» προκάλεσε επιπλέον καταστροφές, φυσικά. Έτσι, σήμερα, από τους 50 καλλιεργητές της Μαντινείας, οι 45 έχουν υποστεί καταστροφή στο 75-100% της σοδειάς τους. Οι εκτιμήσεις στις αμπελοκαλλιέργειες δεν έχουν ξεκινήσει καν. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έχουν επιθεωρήσει μόνο κάποιες πατατοκαλλιέργειες. Σε αυτό, ας προστεθεί και η προσπάθεια του τοπικού Προϊσταμένου του ΕΛΓΑ να μην γίνουν αναγγελίες. Καταθέτω απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις αγροτών σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, στις 5 Οκτωβρίου 2018, του κ.Δεληγιάννη, του κ.Αθανασόπουλου, του κ.Κοσκολιού και του κ.Παφίλη, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί ο κ.Προϊστάμενος δεν κάνει δεκτές τις αναγγελίες και τους αντιμετωπίζει ως «παραγωγούς ενός κατώτερου θεού». Ευτυχώς, σήμερα το πρωί ενημερώθηκα πως χθες – ως δια μαγείας – έκανε δεκτές τις αναγγελίες από 3-4 περιοχές.
  • Μας παρακολουθούν δεκάδες αγρότες από την Αρκαδία. Σας ζητώ να πείτε ξεκάθαρα τι έχετε κάνει και τι θα κάνετε για τις καταστροφές αυτές: υπάρχουν εξελίξεις; Θα αποζημιωθούν οι αγρότες, ναι ή όχι;

Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αραχωβίτης κάλυψε απόλυτα τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αρκαδίας, επικαλέστηκε τον σχετικό Κανονισμό, και μίλησε αόριστα περί αναθεώρησής του, περί δημόσιου και αλληλέγγυου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, καθώς και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για την αποζημίωση των αγροτών της Αρκαδίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...