Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πανεπιστημιακή έρευνα αποκαλύπτει τις βασικές αιτίες θανάτου στην Αρκαδία!

Πανεπιστημιακή έρευνα αποκαλύπτει τις βασικές αιτίες θανάτου στην Αρκαδία!

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της έρευνας των Μιχάλη Αγοραστάκη και Ζαχαρούλας Μίχου, ερευνητών στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η έρευνα, όπως εξηγούν οι δύο επιστήμονες,

στο Αθηναϊκό Πρακτορείο περιορίζεται στην ανάλυση των συμβολών των αιτιών θανάτου στη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής μόνο για την περίοδο 1991-2001, καθώς τα δεδομένα που αφορούν τις δηλώσεις των αιτιών θανάτου, γύρω από το 1981, είναι προβληματικά.

Σε ό,τι αφορά τους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Καρδίτσας, η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τους νομούς όπου η μεταβολή του προσδόκιμου ζωής είναι αρνητική. Συγκεκριμένα, για την Καρδίτσα, η πρόοδος που σημειώθηκε στη θνησιμότητα από νοσήματα του αναπνευστικού και βίαιους θανάτους δεν ήταν αρκετή να αντισταθμίσει την αύξηση της θνησιμότητας των υπόλοιπων αιτιών σε σχέση με το 1991. Παρόμοια, στα Γρεβενά, τα κέρδη ετών ζωής όσον αφορά την πρόοδο στα νεοπλάσματα, νοσήματα του αναπνευστικού και πεπτικού δεν κατόρθωσαν να υπερκαλύψουν τις απώλειες ετών ζωής από την αύξηση της θνησιμότητας των υπόλοιπών αιτιών.

Η δε Αρκαδία αυξάνει σχεδόν καθολικά την θνησιμότητά της στο σύνολο των αιτιών σε σχέση με το 1991, με κορυφή εκείνη των νεοπλασμάτων και των "λοιπών αιτίων".

Οι νομοί Θεσπρωτίας και Αρκαδίας, κερδίζουν έτη ζωής λόγω της προόδου που σημείωσαν στη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού και τους βίαιους θανάτους, έστω και αν η Θεσπρωτία χάνει έτη ζωής από την επιδείνωση της θνησιμότητας από νεοπλάσματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...