Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων | Εγκρίθηκαν εργασίες στο Ναό Κοιμήσεως Παναγίας Παλλαντίου

Εφορεία Αρχαιοτήτων | Εγκρίθηκαν εργασίες στο Ναό Κοιμήσεως Παναγίας Παλλαντίου

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου (Αρχαιολόγος) με απόφαση ενέκρινε τις εργασίες επισκευής του Ι. Ν. Κοιμήσεως Παναγίας Παλλαντίου, των βοηθητικών του κτισμάτων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, σε γήπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας το Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Παλλαντίου, στη θέση «Μπατάκι», εκτός σχεδίου Τ.Κ. Παλλαντίου, Δ. Τρίπολης.

Η έγκριση της Υπηρεσίας δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

Α) Θα απομακρυνθούν τα κτίσματα που είναι κατασκευασμένα μεταξύ των ετών 2005 και 2010 και αφορούν σε α) ένα W.C. το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον υπερυψωμένο βοηθητικό χώρο, συμβατικής κατασκευής εμβαδού 6,49 τ.μ. β) έναν προκατασκευασμένο οικίσκο εμβαδού 6,50 τ.μ. κατασκευασμένο από πάνελ πολυουρεθάνης και γ) ένα μεταλλικό container με χρήση αποθήκης εμβαδού 14,64 τ.μ., διότι προκαλούν άμεση επιβάρυνση και ρύπανση του μνημείου. Οι υποστηρικτικές λειτουργίες (π.χ. W.C.) θα ενσωματωθούν στο υφιστάμενο υπερυψωμένο λιθόκτιστο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα που για τις αιτούμενες στο εσωτερικό του εργασίες η Εφορεία δεν έχει αντίρρηση.

Β) Θα απομακρυνθεί η τσιμεντοστρωμένη επιφάνεια στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Παναγίας, καθώς τμήμα της βρίσκεται επί του βόρειου κλίτους της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Χριστοφόρου και στη συνέχεια θα διενεργηθούν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές. Από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας θα κριθούν τα σημεία τοποθέτησης του αιτούμενου χαμηλού σιδερένιου κιγκλιδώματος.

Γ) Θα αφαιρεθούν άμεσα τα εξωτερικά επιχρίσματα του ναού της Παναγίας, ώστε να διαφανούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να χρονολογηθεί τεκμηριωμένα ο ναός. Σε δεύτερη φάση, αφού ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα, θα εξεταστούν τα αιτήματα καθαρισμού των αρμών και το εκ νέου αρμολόγημα του με ισχυρό τσιμεντένεμα, αλλαγής της στέγης, αντικατάστασης του ξύλινου ταβανιού και αντικατάστασης της τσιμεντένιας μαρκίζας με μαρμάρινη.

Δ) Θα επιχριστεί το συνόλο του υφιστάμενου από το 1959 υπερυψωμένου λιθόκτιστου ισόγειου βοηθητικού κτίσματος και θα αντικατασταθούν τα εξωτερικά κουφωμάτα από νέα, ίδιας μορφής και υλικού. Ο χρωματισμός των επιχρισμένων επιφανειών και των κουφωμάτων θα γίνει σε γήινες αποχρώσεις ώστε να εξωραϊστεί η μορφή του κτιρίου και να ενταχθεί αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του Παλλαντίου.

H έναρξη τυχόν εργασιών σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή των παραπάνω

όρων, ενώ η παραβίαση οποιουδήποτε όρου επιφέρει την άρση της χορηγηθείσας

αδείας.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...