Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ενστάσεις για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών; Τι προβλέπει η νομοθεσία και πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις! (vd)

Ενστάσεις για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών; Τι προβλέπει η νομοθεσία και πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις! (vd)

Μικρές διαφορές ψήφων ανάμεσα σε υποψήφιους Δημάρχους υπήρξαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηττημένους να σκέπτονται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ενστάσεις!

Μιλώντας στο «Καλημέρα Αρκαδία», ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης εξηγεί τι προβλέπει η διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, λέει ότι σε πρώτη φάση το Πρωτοδικείο της Τρίπολης επικυρώνει τους πίνακες με τα αποτελέσματα των εκλογών. Ακολούθως, όσοι ενδιαφέρονται και έχουν έννομο συμφέρον, διατηρούν δικαίωμα σε προθεσμία πέντε ημερών να κάνουν έλεγχο στα ψηφοδέλτια.

Ακολούθως, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις στο Πρωτοδικείο. Σε αυτή την περίπτωση, ορίζεται εισηγητής - δικαστής, αποφαίνεται το Πρωτοδικείο επί των ενστάσεων και ακολούθως όποιος θέλει να προσβάλλει τις αποφάσεις αυτές, έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή (σε προθεσμία επτά ημερών) στο αρμόδιο διοικητικό Πρωτοδικείο το οποίο θα αποφανθεί.

Μετά, δύναται να προσβληθεί η απόφαση αυτή με αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δ. Κωστόγιαννης μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής, έχει γίνει η επικύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής των εκλογών και από χθες (Δευτέρα 26/5/2014) έχει ξεκινήσει η πενθήμερη προθεσμία μέσα στην οποία οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν έλεγχο στους σάκους με τα ψηφοδέλτια (της πρώτης Κυριακής)!

Η επικύρωση των αποτέλεσμα για τη δεύτερη Κυριακή θα γίνει μάλλον την Τετάρτη (28/5/0214). Ο έλεγχος των ψηφοδελτίων (για τη δεύτερη Κυριακή) θα ξεκινήσει από την Παρασκευή (30/5/2014) και για 5 μέρες. Από εκεί και ύστερα, θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις οι ενδιαφερόμενοι.

«Πλέον με το νόμο του Καλλικράτη είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες και ευελπιστούμε ότι οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει πριν το Σεπτέμβριο, που αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες Δημοτικές Αρχές, αλλά αυτό είναι θέμα των δικαστηρίων» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιτάχυνση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αλλά απευθείας αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι ο φόρτος εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλος, καθότι εκτός από τα αποτελέσματα της Αρκαδίας επικυρώνουν και τα αποτελέσματα όλης της περιφέρειας!

Bάσω Παπαδοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...