Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΚΚΕ - Αρκαδία: "Οι εξελίξεις στην Ενέργεια να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις 21 Μαίου"

ΚΚΕ - Αρκαδία: "Οι εξελίξεις στην Ενέργεια να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις 21 Μαίου"

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας με θέμα οι εξελίξεις στην ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στη Τρίπολη την Κυριακή 7 Μάη.

Το ΚΚΕ  καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, όλο το λαό να είναι κριτήριο ψήφου αυτές οι εξελίξεις και η στάση των κομμάτων γύρω από αυτές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι Χρήστος Κουλουράς Γραμματέας του Συνδικάτου Ενέργειας Πελοποννήσου και οι Ζαχαριάς Κώστας και Πουλοκέφαλος Γιώργος μέλη των επιτροπών αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα του Μαινάλου και του Λύκαιο Όρους από την επέλαση των επιχειρηματικών οΚΚΕμίλων των ΑΠΕ.

---------------------------------

Ακολουθεί η ομιλία της Πανούση Παναγιώτας μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στο νομό Αρκαδίας.

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο η εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να επιδίδονται και να διαγκωνίζονται στο εμπόριο ελπίδας και φόβου.

Όμως η στημένη αντιπαράθεσή τους για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας.

Όλοι οι συνένοχοι για την κλοπή, τον εμπρησμό του λαϊκού εισοδήματος παριστάνουν τώρα τους πυροσβέστες! Όλοι οι συνένοχοι για την πολιτική που γεννά την ενεργειακή φτώχεια παριστάνουν τώρα τους σωτήρες. Τους ακούμε στα κανάλια να μοιράζουν προσωρινές επιδοτήσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, να  υπόσχονται επανακρατικοποιήσεις και φορολόγηση των υπερκερδών των ομίλων.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να δράσουν αποφασιστικά με βάση την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Να σκεφτούν ποιος είπε την αλήθεια, ποιος μπήκε μπροστά στον αγώνα για τα προβλήματά τους και ποιοι προσπάθησαν να τους εξαπατήσουν και να τους παγιδεύσουν.

Τι μας υπόσχονταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεκαετία του 90; Ότι με την απελευθέρωση θα έχουμε χαμηλές τιμές ρεύματος και περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Τι συνέβη στην πραγματικότητα το ξέρουμε όλοι.

Στη συνέχεια ήρθε η στρατηγική της πράσινης μετάβασης. Τότε μας είπαν ότι οι νέες πράσινες επενδύσεις στόχο έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη από την επερχόμενη κλιματική κρίση. Γι’ αυτό έλεγαν έπρεπε να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακές πηγές ο λιγνίτης, ο λιθάνθρακας και το πετρέλαιο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ρεσιτάλ υποκρισίας και εξαπάτησης. Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με τα επικίνδυνα απόβλητα βαφτίστηκαν ξαφνικά πράσινοι. Το εισαγόμενο αμερικάνικο υγροποιημένο ΦΑ, το LNG, βαφτίστηκε επίσης πράσινο. Αυτή η εξόρυξη υδρογονανθράκων φαίνεται ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον. Για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ατμόσφαιρα από την μεταφορά του LNG δεν λένε κουβέντα. Επίσης δεν ακούμε κουβέντα για τους μεγάλους κινδύνους από την εξόρυξη και την επεξεργασία των σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν οι επενδύσεις της πράσινης μετάβασης. Κουβέντα για τα τοξικά απόβλητα και τα ραδιενεργά υποπροϊόντα που αφορούν τα ορυκτά της πράσινης μετάβασης, κουβέντα για την καύση των απορριμμάτων και του RDFπου δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Όλ’ αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να προειδοποιήσει το λαό για το τι θα συμβεί. Προσπάθησε να φωτίσει τους πραγματικούς στόχους της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Ανέδειξε έγκαιρα τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για το λαό η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση των εργαζομένων. (…)

Συνολικά το ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ – ΕΕ – Μ. Βρετανία) έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Τη μεγάλη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δεν βρίσκει διεξόδους επένδυσης με ικανοποιητική κερδοφορία. Και πως επέλεξαν να το αντιμετωπίσουν; Με τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης.Πίσω από το τίτλο της πράσινης ανάπτυξης κρύβονται τεράστια πακέτα κρατικής στήριξης νέων κερδοφόρων επενδύσεων των μεγάλων ομίλων, πακέτα που βγαίνουν από τα λεφτά των φορολογούμενων λαών.

Μεγάλα κέρδη για τα «πράσινα αρπακτικά»

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέσα απ’ τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ένα νέο μεγάλο πακέτο κρατικής στήριξης επενδύσεων που μπορούν να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση το 2030 και το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος να παράγεται από ΑΠΕ. Περιλαμβάνει επενδύσεις από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έως την αποθήκευση ενέργειας και την ανάπτυξη «πράσινων» καυσίμων. Παραδείγματα στην περιοχή μας είναι η ανάπτυξη τεράστιου φωτοβολταϊκού από τη ΔΕΗ, οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και το Λύκαιο Όρος, στον Πάρνωνα, καθώς και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στη Δόριζα, στην Καμαρίτσα και αλλού.

Επίσης με την επιβολή του εμπορίου ρύπων και των κλιματικών νόμων, άνοιξαν ταχύτατα την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πράσινου οικιακού εξοπλισμού, διαμόρφωσαν κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τόσα άλλα.

Αυξήσεις τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις ναύλων σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές, εκτίναξη του κόστους συντήρησης παλαιών κατοικιών και αυτοκινήτων και εκτόξευση των κινδύνων για την υγεία του λαού περιλαμβάνει το επικίνδυνο πακέτο κανονισμών «Fit for 55» (για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030), που σε αγαστή σύμπνοια ενέκρινε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου στην τελευταία της Ολομέλεια και σερβίρει στους λαούς σε «πράσινο» περιτύλιγμα.

Για πολλοστή φορά και σε άψογη στρατηγική σύμπλευση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν και αυτό το πακέτο κανονισμών, που αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» και του «Πράσινου New Deal» της ΕΕ.

Ποιοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για όλ’ αυτά; Αυτοί που ωφελήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια από τα κοινοτικά προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους, οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες που σημείωσαν ρεκόρ κερδών το προηγούμενο διάστημα. Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να χειροκροτούν για το ρεκόρ επενδύσεων την προηγούμενη διετία.

Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το αν θα έχουμε σταθερή και δυνατή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Γιατί έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Εμείς όμως έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, που γεννά την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την αβεβαιότητα πώς θα καλύψουμε ένα βουνό από υποχρεώσεις; Εμείς πρέπει να σκεφτούμε με βάση την πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο μεγάλος χαμένος

Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε ποιος θα είναι ξανά ο μεγάλος χαμένος, ποιος θα συνεχίσει να ματώνει, αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στην κατεύθυνση που υπαγορεύει η στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Αν, με άλλα λόγια, συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Χαμένοι θα είμαστε ξανά εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί τα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών δε θα πέσουν απ’ τον ουρανό.

Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων θα συνεχίσουν να αυξάνονται πρώτ’ απ’ όλα με το ξεζούμισμα των εργαζομένων του κλάδου, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, με τη μείωση των πραγματικών μισθών με την εκτίναξη του πληθωρισμού. Τα «πράσινα» κέρδη θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται με την επέκταση των μαύρων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την αύξηση των εργολαβικών εργαζόμενων με μισθούς πείνας, των 8μηνιτών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις αντεργατικές ρυθμίσεις που κορυφώθηκαν με το νόμο Χατζηδάκη.

Οι μονάδες 4 και 5, αλλά και τα ορυχεία στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης δουλεύουν με υπεύθυνους μηχανικούς βάρδιας με μπλοκάκι, με εργολαβικούς, με συμβασιούχους, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται πλέον ούτε ασκήσεις ετοιμότητας ακόμα και για πυρκαγιά. Τώρα θα ξεκινήσουν να γίνονται πάλι μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και την πίεση των απλών εργαζόμενων. 

Το σχέδιο απελευθέρωσης της Ενέργειας - ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι το ίδιο με αυτό του ΟΣΕ. Σπάσιμο της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια παραγωγή - μεταφορά - διανομή, κυριαρχούν οι εργολαβίες, η υποχρηματοδότηση της συντήρησης και των υποδομών, των μέτρων ασφαλείας, η συρρίκνωση του προσωπικού, το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων.

Όμως οι νέες θυσίες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν απ’ τις δικές μας τσέπες, για να επιδοτήσουν τελικά τη διατήρηση των υψηλών τιμών και τα κέρδη των ομίλων.

Η βαριά και ασήκωτη έμμεση φορολογία και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών θα συνεχιστεί για να πληρωθούν τα παλιά και νέα δάνεια, να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και να διασφαλιστεί η εκταμίευση των δόσεων των κοινοτικών ταμείων.

Επιπλέον στην  ευρύτερη Περιοχή της Μεγαλόπολης έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ, υπάρχει ο σχεδιασμός για ΧΥΤΕΑ καθώς και η εγκατάσταση καύσης απορριμμάτων, προχωράει ο σχεδιασμός κατασκευής του αγωγού ΦΑ EASTMED που θα περνά από την Μεγαλόπολη, και λειτουργεί πλέον το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης των 400000 Volts. Γίνεται φανερό ότι η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης είναι κέντρο παραγωγής και διανομής ενέργειας, αλλά και στόχος σε περίπτωση κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την μια και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη.

Ταυτόχρονα οι όμιλοι θα συνεχίσουν να καρπώνονται εύκολα τεράστια κέρδη μέσα στην απελευθερωμένη αγορά και η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάζει, όπως και οι προηγούμενες, ως κοινωνική πολιτική κάποια προσωρινά μέτρα φορολόγησης ενός μικρού μέρους της μεγάλης κλοπής.

Οι συνένοχοι

Όλα τα αστικά κόμματα είναι συνένοχα για την προώθηση αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 σηκώνουν μαζί με τη ΝΔ τη σημαία της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν το βασικό πλαίσιο για την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας και τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για την προώθηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ διαμόρφωσε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όλοι μαζί διέπραξαν το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Με τις επιβαρύνεις του κοινοτικού εμπορίου ρύπων ο εγχώριος λιγνίτης μετατράπηκε τεχνητά σε ακριβό καύσιμο και άνοιξε ο δρόμος για την ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αναγκαίο στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή. Χωρίς τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί στο 1/3 του σημερινού.

Σήμερα ο Τσίπρας καταγγέλλει με θράσος την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από εγχώριο λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%, έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και δεν προχώρησε η κατασκευή νέων μονάδων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, κρατώντας προσωρινά κάποιες μονάδες στη ζωή, μπροστά στο φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας και  για τη σταθερότητα του συστήματος, και ενεργοποιώντας τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Οι μικρές διαφορές δεν αλλάζουν την ουσία

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν ξανά να εξαπατήσουν. Οι μικρές διαφορές τους με την κυβέρνηση ούτε έχουν στόχο, ούτε μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση του λαού.

Εξίσου κάλπικη είναι η αντιπαράθεσή τους για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ενεργειακές κοινότητες, που θα μας οδηγήσουν τάχα στην ενεργειακή δημοκρατία. Βλέπουμε πώς αξιοποιούνται στην πράξη οι ενεργειακές κοινότητες για να αναθέσουν σε εταιρείες τα σχετικά προγράμματα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Γι’ αυτό και ήδη χρηματοδοτούνται απ’ το Πράσινο Ταμείο και στηρίζονται απ’ την Περιφέρεια. Στην πραγματικότητα οι «Ενεργειακές Κοινότητες » είναι μέρος της ενιαίας πολιτικής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πραγματικότητα που προωθεί παραπέρα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και ειδικότερα το κομμάτι που ενισχύει το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς και υπόσχεται να ελέγξει την αισχροκέρδεια των ομίλων. Εστιάζει στην απόφαση της ΝΔ για μείωση της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έπαψε πλέον να λειτουργεί ως «πραγματική εταιρία κοινής ωφέλειας» και λειτουργεί πλέον με επιχειρηματική κερδοσκοπική λογική.

Δικαιολογημένα κανείς δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνίστησε στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, των περιφερειακών αεροδρομίων, όταν μιλά για επανακρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 17% την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και προώθησε το 3ο Μνημόνιο που προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% του συνόλου της αγοράς, για να προχωρήσει η «απελευθέρωση». Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που είναι μια μορφή λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς, ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο Τσίπρας και ο υπουργός Σταθάκης μάς εξηγούσαν για τα οφέλη απ’ την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών και του διασυνοριακού εμπορίου. Τώρα παρουσιάζουν την κυβέρνηση της ΝΔ ως τη μοναδική υπεύθυνη, γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε το σύστημα ΝΟΜΕ με το οποίο η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές. Έτσι εμφανίστηκε η ζημιογόνος πορεία την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για να προχωρήσει στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβρη του 2019.

Ας υποθέσουμε όμως ότι για μια φορά λέει την αλήθεια. Πώς θα διασφαλίσει η επανακρατικοποιημένη ΔΕΗ τα κέρδη των μετοχών της και τα μερίδιά της στον ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους; Όπως τα διασφάλιζε και πριν την απώλεια του 51% απ’ το κράτος. Με ακριβά τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αύξηση των εργολαβικών εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση, αύξηση της εκμετάλλευσης του μόνιμου προσωπικού.

Γι’ αυτό η ΔΕΗ προχωρούσε σε αυξήσεις και όταν το κράτος κατείχε το 51% και συνεχίζει και τώρα που ελέγχει ακόμα το μάνατζμεντ στη ΔΕΗ. Ακόμα και στην εποχή πριν την «απελευθέρωση», που υπήρχε αποκλειστικά κρατικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρχε μεγάλη διαφορά στην επιβάρυνση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης σε σχέση με βιομηχανικούς ενεργοβόρους ομίλους, όπως η ΠΕΣΙΝΕ.

Οι όποιες επανακρατικοποιήσεις γίνονται τώρα στην Ευρώπη δε συνιστούν φιλολαϊκή πολιτική, αλλά μεταφορά των ζημιών πολλών δισ. των μετόχων στις πλάτες των φορολογούμενων εργαζόμενων.

Η επανακρατικοποίηση το 2022 της γαλλικής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EdF φόρτωσε στην πράξη στις πλάτες των Γάλλων φορολογούμενων ζημιές που ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ όσο ήταν κερδοφόρα το 2021 τα οφέλη καρπώνονταν οι μεγαλομέτοχοί της.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ διδάσκει ότι το κράτος του κεφαλαίου δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκό αντίβαρο στα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων. (...)

Κάθε ιδιώτης, κάθε επιχειρηματικός όμιλος, ακόμα και το αστικό κράτος, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξετάζει το αν και ποια μέτρα θα λάβει με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν αυτά στην κερδοφορία του. Ταυτόχρονα το αστικό κράτος θωρακίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με την απουσία ουσιαστικών ελέγχων για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γίνεται έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους θα απαιτούνταν χρόνια…

Οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των στηριγμάτων τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν επιμερίζονται, δεν συμψηφίζονται, δεν διαχέονται. Είναι πολύ συγκεκριμένες, αθροίζονται και βαραίνουν τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών, που υλοποιούν διαδοχικά την πολιτική του κεφαλαίου της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κλπ. γιατί βάζουν τα πάντα, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στη ζυγαριά, στη λογική "κόστους - οφέλους".

Αντανακλά την πραγματικότητα το σύνθημα που βροντοφωνάζουν μέρες τώρα λαός και νεολαία "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία".

Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός σήμερα στην Ελλάδα:

1) Θα αξιοποιηθούν με νέες τεχνολογίες, αφού θα απαλλαγούμε απ’ τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων και γενικότερα της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη. Θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα 5. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής του από ΑΠΕ.

2) Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και να αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Θα προχωρήσει η έρευνα και για αξιοποίηση μεγάλων γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στη χώρα μας στους νομούς Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Φθιώτιδας και άλλες περιοχές.

Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων απ’ τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

3) Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

4) Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, απ’ την κατασκευή ηλιοθρμικών σταθμών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους μεγάλους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Γιατί επίσης δεν είναι μονόδρομος η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Θα υπάρξει επίσης προετοιμασία για την αξιοποίηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αναπτύσσεται και θα γίνει φθηνότερη η παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να μειωθούν τα δαπανηρά έργα μεταφοράς ενέργειας.

5) Θα στηριχτεί και θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή σημαντικών ενεργοβόρων κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας.

6) Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα, η υγεία και η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα.

Μας ρωτούν ορισμένοι, πολλές φορές καλοπροαίρετα:

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Είναι ρεαλιστικά.

Μα έγινανυλοποιήθηκαν στον 20ό αιώνα. Γιατί στον 21ο αιώνα, που έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην μπορούν να ξαναγίνουν; 

Σκεφτείτε ότι στην Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε ενεργειακή φτώχεια και ενεργειακή ακρίβεια, γιατί η ενέργεια δεν αποτελούσε πλέον εμπόρευμα. Γιατί είναι λογικό το 2023 να πεθαίνουν άνθρωποι από αναθυμιάσεις από μαγκάλια, να έχουμε σπίτια με κομμένο ρεύμα, σπίτια που να μην μπορούν να βάλουν πετρέλαιο;

Στη ΣΕ είχε εξαλειφθεί η ανεργία. Επίσης δεν σταματούσε η κυκλοφορία σε κάθε χιονόπτωση και κακοκαιρία. Υπήρχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Κατοχυρώθηκαν δικαιώματα που δεν μπορεί να τα δώσει ο καπιταλισμός όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ακόμα και η αρνητική πείρα στα μετέπειτα χρόνια όταν υπονομεύθηκε η προσπάθεια της σοσιαλιστική οικοδόμησης και επικράτησε η γραμμή του «σοσιαλισμός με αγορά», φωτίζει την υπεροχή της εργατικής εξουσίας. Γιατί φωτίζει τις αρνητικές επιπτώσεις για το λαό όταν υποχωρεί και εξασθενεί η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή. Ολόκληρη η ιστορία του 20ου αιώνα αποδεικνύει ότι υπήρξε, και φυσικά μπορεί να υπάρξει ξανά μια ανώτερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, ο σοσιαλισμός.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, έχουμε σύγχρονο ανατρεπτικό πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί μόλις ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Και ασφαλώς δεν περιμένουμε παθητικά να έρθει κάποια μεγάλη μέρα του σοσιαλισμού, ούτε καλούμε, όπως ο Τσίπρας, το λαό και τη νεολαία να κάτσουν στον καναπέ και να περιμένουν να τους σώσει κάποια προοδευτική κυβέρνηση. Μπαίνουμε καθημερινά μπροστά στον αγώνα για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του. Είμαστε μπροστά στους αγώνες του κλάδου ενάντια στις απολύσεις, στην εντατικοποίηση, στους αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες όλων των εργαζομένων για την κατάργηση του νόμου Χατζιδάκη, όλων των αντεργατικών νόμων, για το 35ωρο 5θήμερο 8ωρο, για να μην διαλυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Οργανώνουμε τους λαϊκούς αγώνες για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της επιτροπής αγώνα ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ στο Μαίναλο και Λύκαιο Όρος και στον Πάρνωνα.

Φωτίζουμε και ανοίγουμε ουσιαστικά το δρόμο της σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Διαλέγουμε της ρήξης και όχι της υποταγής και της ενσωμάτωσης.

Με το ΚΚΕ να απορρίψουμε τη λογική του δήθεν μικρότερου κακού

Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην επιλογή του δήθεν μικρότερου κακού, στην επιλογή που μας οδήγησε και μας οδηγεί απ’ το κακό στο χειρότερο. Να μην επιλέξουν ανάμεσα στη λίγο πιο γρήγορη ή λίγο πιο αργή απολιγνιτοποίηση, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αγωνιστούν με το ΚΚΕ για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, όπως το Εμπόριο Ρύπων.

Να ψηφίσουν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα τρόφιμα και όχι για την αναζήτηση των λιγότερο επώδυνων συντελεστών φορολογίας που επιτρέπει η ΕΕ. (…)

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, απέναντι σε όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί, επιλέγουμε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή. Ψηφίζουμε ΚΚΕ, παίρνουμε τη θέση μας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε γειτονιά. Επιλέγουμε το δρόμο της αναμέτρησης με την άρχουσα τάξη, το δρόμο της ανατροπής για τη ζωή που μας αξίζει.

Μονόδρομος είναι η οργάνωση και η πάλη του λαού μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για την προστασία όχι μόνο του βιος, αλλά και της ίδιας της ζωής μας και των παιδιών μας.

Γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής. Ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν και στην κάλπη στις 21 Μαΐου 2023, όσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός ο λαός την επόμενη μέρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...