Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να οριστεί Αντιδήμαρχος!

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να οριστεί Αντιδήμαρχος!

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα πρόσωπα εκείνα τα οποία θα ανεξαρτητοποιηθούν ή θα διαγραφούν από τις παρατάξεις τους, στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην "κυβερνησιμότητα" των δήμων και των περιφερειών και υπό αυτή την έννοια, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν τι προβλέπει η νομοθεσία.

Το "Καλημέρα Αρκαδία" έχει τις απαντήσεις.

  • Ένας δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος έχει το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθεί, οποιαδήποτε στιγμή θέλει μέσα στη θητεία. 
  • Ο ανεξάρτητος σύμβουλος ΔΕΝ μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη.
  • Έχει το δικαίωμα να επιστρέφει στην παράταξή του, με την οποία εκλέχτηκε σύμβουλος, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τα 2/3 των μελών της συγκεκριμένης παράταξης.
  • Ο ανεξάρτητος σύμβουλος μπορεί να οριστεί Αντιδήμαρχος ή θεματικός αντιπεριφερειάρχης, από τον Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα.
  • Η νομοθεσία δεν αποκλείει την αξιοποίηση των ανεξάρτητων και σε άλλες θέσεις

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

4.α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «6. Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξη του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.».

β. Η παράγραφος 11 του άρθρου 168 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «11. Το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει θεματικός αντιπεριφερειάρχης. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.».

© 2019 - www.kalimera-arkadia.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...