Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πόσο μειώνονται οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες (Πίνακες)

Πόσο μειώνονται οι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες (Πίνακες)
Μειώσεις στους φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολουμένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών, ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ζευγάρια που έχουν παιδιά περιλαμβάνει η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης έχουν ως βασικό στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσαν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας, οι οποίες έλαβαν χώρα την εννεαετή περίοδο των μνημονίων και οδήγησαν στην υπερφορολόγηση χιλιάδων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και πρόσθετων παρεμβάσεων που θα αφορούν στη μείωση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και ειδικότερα στο αγροτικό πετρέλαιο και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 θα συμπεριληφθούν φορολογικά μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικογένειας απέναντι στον δημογραφικό κίνδυνο. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

1) Διατήρηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο επίπεδο των 8.636 ευρώ.

2) Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους από το 22% στο 9%. Η μείωση θα ισχύει μόνο για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι:
  • για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα μειωθεί από το 22% στο 9% ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από το βασικό αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ και μέχρι τα 10.000 ευρώ,
  • για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους θα μειωθεί από το 22% στο 9% ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Συνεπώς, θα προκαλέσει μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου επί των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το επόμενο έτος. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες τα οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνουν αντιληπτά το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για το 2020.

3) Προσαύξηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 8.636 ευρώ κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Και το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Συνεπώς, θα προκαλέσει μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου επί των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το επόμενο έτος. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνουν αντιληπτά το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για το 2020.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, θα υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο:
  • θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων,
  • θα δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών,
  • θα αποσαφηνίζει επίσης την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας,
  • θα δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος,
  • θα καθιερώνει τις υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση», ενώ προσέθεσε ότι:
  • Από το 2021 θα υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος «για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος», ώστε έως το 2023 να έχουν καταργηθεί.
  • Η υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα θα επιτρέπει είτε πιο γρήγορη μείωση των φόρων είτε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους.



πηγή: Ναυτεμπορική 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...