Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30% του εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους

Ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30% του εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους

 Με μέτρα «καθαρής» δημοσιονομικής απόδοσης άνω των 1,2 δις. ευρώ –στον κατάλογο των οποίων περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η θέσπιση υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος αλλά και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- προτίθεται να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Το προσχέδιο κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ένα «βασικό σενάριο» το οποίο προβλέπει υστέρηση έναντι του δημοσιονομικού στόχου για το 2020 αλλά και ένα σενάριο που ενσωματώνει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 εκτιμάται ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,68% (και η μικρή διαφορά των περίπου 300 εκατ. ευρώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων θετικών μέτρων για φέτος μεταξύ των οποίων και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης) για το 2020 ο «πήχης» του πρωτογενούς πλεονάσματος μπαίνει στο 3,56% μετά τα μέτρα τα οποία είναι τα εξής:
  • Με βάση το προσχέδιο, θα υιοθετηθεί ενιαίος συντελεστής 30% για όλους τους φορολογούμενους κάτι που θα αυξήσει αισθητά τον απαιτούμενο όγκο των ηλεκτρονικών πληρωμών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους. Αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών». Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένονται πρόσθετα έσοδα 642 εκατ. ευρώ
  • Θετική δημοσιονομική επίπτωση εκτιμάται ότι θα έχει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών: «Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας». Επιπλέον 142 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.
  • Από τον περιορισμό της υποεκτέλεσης των λειτουργικών και άλλων δαπανών αλλά και την αναπροσαρμογή των οροφών στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 60 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα Airbnb.

Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης, το προσχέδιο, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
  • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...