Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βλάσης: "Το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα. Αν πήγαινα στο Ισραήλ να το παραλάβω, θα έμπαινα αυτομάτως σε καραντίνα"

Βλάσης: "Το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα. Αν πήγαινα στο Ισραήλ να το παραλάβω, θα έμπαινα αυτομάτως σε καραντίνα"

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Arxon.gr και στον Επαμεινώνδα Μανδρώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης αναφέρθηκε στις τελικές προετοιμασίες παραλαβής και άφιξης του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα . 

Συνάμα, τοποθετήθηκε για την στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας στο ζήτημα της πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: “το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας”. 

– Είστε το αρμόδιο Κυβερνητικό στέλεχος για την μεταφορά του Αγίου Φωτός στην χώρα μας. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες;

Είμαστε στο τελικό στάδιο του συντονισμού όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη διαδικασία παραλαβής, μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και τις ισραηλινές Αρχές.

Δυστυχώς, οι πιθανότητες για αυτοπρόσωπη παρουσία μου στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός εκμηδενίστηκαν ουσιαστικά όταν μας έγινε σαφές από τις ισραηλινές Aρχές ότι όποιο μέλος της ελληνικής αποστολής κατέβει από το αεροσκάφος θα τεθεί σε καραντίνα στο Ισραήλ, ενώ θα ακολουθούσε υποχρεωτική καραντίνα και με την επιστροφή μας σε ελληνικό έδαφος. Γι’ αυτό η παραλαβή του Αγίου Φωτός θα γίνει χωρίς να κατέβουν τα μέλη της αποστολής από το αεροσκάφος. Το Άγιος Φως θα το παραλάβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός με τον βοηθό του και η μεταφορά του θα γίνει στην πατρίδα μας μέσω ειδικής πτήσης της Aegean.

-H έλευση του Αγίου Φωτός αποτελεί μεγάλη ευλογία και στήριγμα του δοκιμαζόμενου λαού μας.  Η Κυβέρνηση δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, απαγορεύει τη διανομή του. Ποιοι είναι οι λόγοι της απαγόρευσης αυτής;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε ως υπεύθυνοι πολίτες να προσαρμοστούμε στα δεδομένα για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη συγκυρία. Φυσικά και το Άγιο Φως αποτελεί ευλογία και στήριγμα για τους Έλληνες, φυσικά και οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν τη σημαντικότερη στιγμή της Ορθοδοξίας μας, όμως η διασφάλιση της υγείας όλων μας οφείλει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Από τη στιγμή που η χώρα μας έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, είναι κρίμα να παρεκκλίνουμε από τις οδηγίες των ειδικών και να «γκρεμίσουμε» όσα με κόπο «χτίσαμε» το τελευταίο διάστημα.

– Η υποδοχή του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”; Θα τηρηθεί το Πρωτόκολλο υποδοχής του; Θα υπάρξει διασπορά του στις κατά τόπους Μητροπόλεις;

Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας θα υποδεχθώ το Άγιος Φως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και στην περίπτωση της τελετής υποδοχής, όμως, θα υπάρξει τροποποίηση του καθιερωμένου πρωτοκόλλου. Η τελετή υποδοχής θα είναι λιτή και με πολύ περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η Ιερά Σύνοδος θα ενημερωθεί για τις αφίξεις των αεροσκαφών με το Άγιο Φως ανά την χώρα, προκειμένου οι Μητροπόλεις να μεριμνήσουν για την παραλαβή του.

-Το φετινό Πάσχα θα είναι για όλους μας διαφορετικό, ως Ορθόδοξος Χριστιανός τι συναισθήματα σας διακατέχουν;

Δεν σας κρύβω ότι ως άνθρωπος που πιστεύει βαθιά λυπάμαι πραγματικά, που δεν θα μπορέσω να βιώσω τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, με τον τρόπο που θα ήθελα και που το έκανα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κλονίζεται η πίστη μέσα μου. Το αντίθετο μάλιστα. Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να κρατάμε την πίστη μας ισχυρή και να μην ξεχνάμε πως ο Ιησούς Χριστός βρίσκεται μέσα μας και φωτίζει τα βήματά μας. Σίγουρα το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό σε όλα τα επίπεδα, όμως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω.

-Πώς κρίνετε την συνεργασία Κυβέρνησης και Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Συμφωνείτε με τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις της Ιεράς Συνόδου για αυτό το θέμα;

Θεωρώ ότι η Εκκλησία – που κλήθηκε μέσω της Ιεράς Συνόδου να πάρει δύσκολες αποφάσεις – έχει επιδείξει υπεύθυνη στάση στο διάστημα αυτό και πως θα συνεχιστεί η αδιάλειπτη επικοινωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη διευθέτηση των θεμάτων και κατά τις ημέρες του Πάσχα. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι όσα βιώνουμε τις μέρες αυτές δεν δοκιμάζουν την Πίστη μας αλλά την ωριμότητα και την υπευθυνότητά μας.

-Τέλος, κ. Υφυπουργέ τί μήνυμα στέλνετε στον Ελληνικό λαό και ποιες οι ευχές σας για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα;

Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες, στην Ελλάδα, αλλά και στους Έλληνες της Διασποράς, καλή Ανάσταση με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία. Μπορεί οι καιροί να είναι εξαιρετικά δύσκολοι, όμως με Πίστη και υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να επιδείξουμε για όσο χρειαστεί αυξημένη ατομική και συλλογική υπευθυνότητα και να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθ’ υπόδειξη των ειδικών. «Μένουμε σπίτι» για να μπορούμε του χρόνου τέτοιες μέρες να βρεθούμε υγιείς με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...