Menu
RSS
Τρίτη, 17/05/2022
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
xaderfos728x90 a
komis490 1972018

Τσίπρας στον Αντ1: "Είμαστε η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που άφησε γεμάτα ταμεία"! (vd)

Τσίπρας στον Αντ1: "Είμαστε η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που άφησε γεμάτα ταμεία"! (vd)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι», αναφέρθηκε στις αυριανές εσωκομματικές εκλογές, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τόσο για το κόμμα του, αλλά και για την πολιτική σκηνή γενικότερα, καθώς εκτός από Πρόεδρο, όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα εκλέξουν και Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία λόγω της λαίλαπας της ακρίβειας και για τον λόγο αυτό συνδέθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, τα μέλη του θα μπορούν να αποφασίζουν ηλεκτρονικά για τις πιθανές συνεργασίες, την επόμενη ημέρα των εκλογών, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν προκύψει. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τις εκλογές και να ξαναφέρει την ελπίδα στην κοινωνία.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΚΙΝΑΛ που αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία, έκανε λόγο για δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και θεώρησε λογικό να μην θέλουν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους στο θέμα των συνεργασιών.

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών, είπε ότι δεν είναι μάντης για να μπορεί να τον προβλέψει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κλεψύδρα της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, αδειάζει» και τόνισε ότι όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

Αλέξης Τσίπρας - Πρωινοί Τύποι - ΑΝΤ1

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μια βόλτα σε ένα καφενείο ή σε έναν εμπορικό δρόμο. «Το σκηνικό έχει αλλάξει και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση όταν παίρνουν τον λογαριασμό του ρεύματος που είναι 3 και 4 φορές ψηλότερος από αυτόν που πλήρωναν, ή όταν μου λένε ότι δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ για να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Απέδωσε την κύρια ευθύνη για τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα στην Κυβέρνηση κι όχι στις διεθνείς εξελίξεις, λέγοντας πως στους 5 από τους 9 μήνες που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα ήταν η πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Σε ότι αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι αυτή υπήρχε από το 2013, αλλά στη σημερινή της μορφή που είναι και υπαίτια για τις τεράστιες αυξήσεις, την έφερε η ΝΔ. «Κι εμείς είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά δεν κάναμε αυξήσεις ούτε 1 ευρώ. Αντίθετα είχαμε μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 12%», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 9 μήνες τώρα έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και μάλιστα επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.

Σε ότι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, είπε ότι η ΡΑΕ στους υπολογισμούς της έχει αφήσει έξω 3 μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), αλλά ακόμη κι έτσι το ποσό που έβγαλε είναι 950 εκ. ευρώ. Σε αυτό όμως άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι αλχημείες για να μειωθεί, με συνεχείς αφαιρέσεις.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών μετά από δική του πίεση στη Βουλή, «στοιχηματίζω ότι τελικά δεν θα το κάνει».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για «γαλάζια golden boys», υποστηρίζοντας ότι έχουν πέσει σαν ακρίδες πάνω στο δημόσιο πλούτο και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΔΕΗ αμειβόταν με 60.000 τον χρόνο, ενώ ο σημερινός αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε δε πως την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τα golden boys που διόρισε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ, πήραν μπόνους 16 εκατομμύρια ευρώ.

Αλέξης Τσίπρας - Πρωινοί Τύποι - ΑΝΤ1

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι πολίτες σήμερα περνάνε πιο δύσκολα κι από τις χειρότερες εποχές των μνημονίων, ενώ η η Κυβέρνηση του ήταν η μόνη μεταπολιτευτικά που άφησε γεμάτα ταμεία με 37 δις, ενώ όταν παρέλαβε δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ότι η Ελλάδα και η Εσθονία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν τον αύξησαν την περίοδο της πανδημίας. Επίσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μεγαλύτερή αύξηση από αυτήν που έκανε η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα όταν υπήρχε αποπληθωρισμός κι όχι όπως τώρα που ο πληθωρισμός είναι διψήφιος.

Εθνικά θέματα

Ερωτηθείς για το ότι το κόμμα του δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, εξήγησε ότι και επί των ημερών του υπήρξαν διαπραγματεύσεις στις οποίες προσφέραμε διευκολύνσεις, ζητώντας εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την τουρκική επιθετικότητα. «Δεν πήραμε εγγυήσεις και γι’ αυτό δεν υπογράψαμε τη συμφωνία», ανέφερε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπογράφει μια συμφωνία που είναι επ’ αόριστον κι αυτό είναι επιζήμιο για τα εθνικές διεκδικήσεις.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε πως είναι υποχρεωμένος να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Προέβλεψε δε πως τελικά οι ΗΠΑ θα δώσουν F-16 στην Τουρκία και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως η πολιτική του «δεδομένου συμμάχου» που ακολουθεί ο Μητσοτάκης είναι αποτυχημένη.

«Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε τις οικονομίες όλης της Ε.Ε για να βοηθήσουμε – και σωστά το κάνουμε – την Ουκρανία, που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και την ίδια στιγμή δεν ακούγετια κουβέντα για το γεγονός ότι η Τουρκία εδώ και περίπου 50 χρόνια έχει εισβάλει στην Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

4 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 22:13 Σύνδεσμος σχολίου

  Η δεξιά είχε το λαό στη πείνα. Πριν το 81, ιδιεταιρα η επαρχία ψωμολυσσαγε. Το χρήμα το είχαν ελάχιστοι και οι υπόλοιποι..... έκοβαν το άφιλτρο τσιγάρο στα δύο. Σεβασμός στην δημοκρατική παράταξη ανιστόρητοι. Εντάξει;;;;;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 22:07 Σύνδεσμος σχολίου

  Η Αριστερά δεν μπαίνει στο χρονοντουλαπο ποτέ. Είναι πάντα επίκαιρη και αγωνιστική και προοδευτική. Εντάξει κομματοσκυλο;;;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 22:03 Σύνδεσμος σχολίου

  ΠΟΙΩΝ ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ;; ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗ ΧΏΡΑ. ΜΗΠΩΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Ο ΣΎΡΙΖΑ;;;; ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΕΤΕ Ν. Δ. ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ.

 • BYTINAIOS
  BYTINAIOS Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 16:18 Σύνδεσμος σχολίου

  και άδειες τσέπες τη μεσαία τάξη. Κανένας διορισμός στο ΕΣΥ, κανένας οδηγός ΟΑΣΑ σε μία εποχή των παχιών αγελάδων που θα έπρεπε η ανάπτυξη να είναι τουλάχιστον 10%. Ο λαός γνώρισε την Αριστερά και την κατέταξε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...