Menu
RSS
Τετάρτη, 06/07/2022
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές

Την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, ξαναστήνονται οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές, όπως αποφάσισε το διαπαραταξιακό συμβούλιο φοιτητών, έπειτα από τρία χρόνια αναβολών εξαιτίας της πανδημίας, για την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων. Τελευταία φορά έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια στις 11 Απριλίου 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στις 18 και 19 Μαΐου στα ΑΕΙ και οι φοιτητές ψηφίζουν με το πάσο και την ταυτότητά τους.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ

Επιστρέφουμε με μια νέα ανανεωμένη δέσμη προτάσεων για τους Φοιτητικούς Συλλόγους με γνώμονα την δημοκρατικότερη και σύγχρονη εκπροσώπηση των φοιτητών για όσα τους απασχολούν, για το πανεπιστήμιο και τη σχολή τους, αλλά και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά.

● Ανανέωση Καταστατικών φοιτητικών συλλόγων:
Τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων είναι επί το πλείστον παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή, στις διαθέσιμες τεχνολογίες και κατ’επέκταση στις ανάγκες των φοιτητών. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πάντοτε υπό την καθοδήγηση των νομικών υπηρεσιών του εκάστοτε Ιδρύματος και μέσα από συλλογικές διαδικασίες προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των καταστατικών των Συλλόγων, αλλά και την σύσταση λειτουργικών Συλλόγων όπου δεν υπάρχουν, ιδίως στα πρώην ΤΕΙ ύστερα από την πανεπιστημιοποίησή τους.

● Εκπροσώπηση στα διοικητικά όργανα των Ιδρυμάτων:

Η εφαρμογή του νόμου και η ύπαρξη εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές. Ως εκ τούτου προτείνουμε να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα της Συγκλήτου και των Σχολών τους μέσα απο εκλογικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή φοιτητών σε αυτά.

● Σύσταση πανελλαδικού οργάνου εκπροσώπησης φοιτητών:

Η ύπαρξη ενός ανώτατου θεσμοθετημένου οργάνου εκπροσώπησης των φοιτητών με πανελλαδικό χαρακτήρα αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση και διεκδίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή και με το βλέμμα στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα αναβαθμίζοντας συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο, ένα τέτοιο όργανο με πλαίσιο λειτουργίας και κανόνες που θα εξομαλύνουν παθογένειες περασμένων δεκαετιών και θα διασφαλίζουν τη δράση, τη λειτουργία και την εκπροσώπηση των φοιτητικών συλλόγων όλης της χώρας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η σύνθεση, συγκρότηση, λειτουργία και η εκλογή των εκπροσώπων αυτού του οργάνου θα προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Σταθερά απέναντι σε κάθε φωνή οπισθοδρόμησης και μικροπολιτικής, προτείνουμε στην πράξη την αναβάθμιση των φοιτητικών συλλόγων με στόχο για ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο και αληθινά προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα επενδύει στην ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα.
Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν σε μειοψηφίες, και κομματικά όργανα, αλλά σε όλους τους φοιτητές χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Μαζί προτείνουμε, μαζί διεκδικούμε και μαζί πετυχαίνουμε.

-----------------------------------------------

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ

«Την Τετάρτη 18 Μάη θα διεξαχθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές. Μετά από τρία χρόνια οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά τους που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων.

Εδώ και ένα μήνα οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" πρωτοστάτησαν με κάθε τρόπο για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της ΔΑΠ να υπονομεύσουν τη διεξαγωγή τους.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, σε όλη την Ελλάδα, να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μάη! Να συμμετάσχουν μαζικά και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της “Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας”».

--------------------------------------------------

«Να υψώσουμε τοίχος στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας που κάποιοι επιθυμούν», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, η οποία έχει ως σύνθημα «Μαζί, με δημιουργικές πρωτοβουλίες στη γνώση, στο αύριο».

«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» δηλώνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».

«Ή εμείς ή αυτοί» τα σύνθημα του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του «να συγκροτήσουμε μέτωπο δημοκρατίας εν όψει των φοιτητικών εκλογών που θα σταθεί ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπονομεύουν τις ζωές μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...