Menu
RSS
Πέμπτη, 07/07/2022
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: "Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα"

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: "Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα"

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Σε μία εκτενή ομιλία, είχε αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα-1


Αναφορές Μητσοτάκη:

 
 • Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες, τη Δημοκρατία.
 • Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
 • Η Ελλάδα πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τους γείτονες της. Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη επιθετικότητας. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
 • Σας ζητώ να εξετάσετε τα εξοπλιστικά σας προγράμματα με άλλους συμμάχους. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ.
 • Η γλώσσα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 • Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία.
 • Microsoft, Pfizer εμπιστεύονται την Ελλάδα, μία δυναμική οικονομία με φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ταλαντούχοι νέοι Έλληνες επιστρέφουν.

Η ομιλία Μητσοτάκη


«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας»

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων.

«Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν», τόνισε.

 

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα-2

«Ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε: Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε: 

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα-3

«Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία»

«Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου», σημείωσε και προσέθεσε: «Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

«Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: «Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας».

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε.

https://www.kathimerini.gr/

14 σχόλια

 • Ευγένιος
  Ευγένιος Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 18:09 Σύνδεσμος σχολίου

  "Εξαιρετικός", γράφει ο ένας! "Εξαιρετικός ο λόγος" γράφει ο άλλος. Το ίδιο άτομο με διαφορά λεπτών σχολιάζει τον πρωθυπουργό της μ@@@ς, (siemens, novartis) των απολύσεων και των "συγχωνεύσεων", της χρεωκοπίας της χώρας και του κόμματος που ηγείται

 • anonymous
  anonymous Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 17:23 Σύνδεσμος σχολίου

  «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε. ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται». (Λουκ. 18, 10-14). Αφιερωμένο εξαιρετικά.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 14:18 Σύνδεσμος σχολίου

  Μην υποκλίνεσαι και πολύ @20.54 γιατί μπορεί να πάθεις και καμια ζημιά και να μην μπορείς να κάτσεις για κανα μήνα. Ή μήπως την έχεις πάθει ήδη τη ζημιά γι' αυτό σου αρέσουν οι υποκλίσεις;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 13:43 Σύνδεσμος σχολίου

  20:54 Καλά ρε συ "πρότυπο ηγέτη" στην Ευρώπη ο τραγι-Κούλης; Γελάνε και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι πίνετε ρε σεις και δεν μας δίνετε; Τόσο κάψιμο πια και τόσο σκύψιμο; Σηκωθείτε και λίγο όρθιοι και μην σκύβετε συνέχεια. Για όνομα πια

 • Πάνος
  Πάνος Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 12:29 Σύνδεσμος σχολίου

  λάμπει λέει η προσωπικότητα... και που να σφίξουν οι ζέστες...

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 12:13 Σύνδεσμος σχολίου

  TRAGIK KOULIS..!!!

 • epcn
  epcn Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 11:11 Σύνδεσμος σχολίου

  Το να προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον μεγάλο ηγέτη της Ευρώπης είναι αστείο.
  Η εμφάνιση του στις ΗΠΑ είναι η τυπική παρουσία πρωθυπουργού που πηγαίνει να κλείσει δουλείες στις ΗΠΑ (αγορά όπλων, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ), αυτό δεν το λέω αρνητικά αλλά επειδή αυτό κάνουν ΟΛΟΙ οι ηγέτες χωρών όταν επισκέπτονται άλλες χώρες (θυμηθείτε την επισκεψη Μακρον εδω)
  Όσον αφορά την ομιλία στο Κονγκρεσο μίλησε για προκλήσεις στο Αιγαίο χωρίς να κατονομάσει τον δράστη, για "υφαρπαγή" των μαρμάρων του Παρθενώνα και άλλα λεκτικά ατοπήματα.
  Ο κ.Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και τίποτα παραπάνω, όπως ήταν ο Γιωργος Παπανδρέου που αυτοι που τον χαρακτήριζαν ως μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, τώρα τον χαρακτηρίζουν ως "χαζό".
  Οι ιδιοι σήμερα επιφημούν τον κ. Μητσοτάκη... σε 2,3,5,7 χρόνια οι ίδιοι ακριβώς θα έχουν παρόποιους χαρακτηρισμόυς (με του ΓΑΠ) για αυτόν.

 • Γιάννης
  Γιάννης Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 08:33 Σύνδεσμος σχολίου

  Μπράβο Κούλη. Τα κατάφερες και έλυσες τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου. Από αύριο νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο και νέες καταστροφές στην Αγια Σοφιά.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 22:16 Σύνδεσμος σχολίου

  Μίλησε για Ελλάδα, Ιστορία, Δημοκρατία, Ισότητα, Ισονομία, Ειρήνη κ Δίκαιο! Για όσα πιστεύουμε!
  Και φυσικά καταχειροκροτήθηκε!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:54 Σύνδεσμος σχολίου

  Συγχαρητήρια Πρωθυπουργέ μας, υποκλίνομαι ! Έκανες τους Έλληνες υπερήφανους! Η Αμερική θα μιλάει για χρόνια για αυτή σου την ομιλία. Μπράβο σου! Είσαι πρότυπο Ηγέτη στην Ευρώπη που ψυχορραγεί από έλλειψη ικανής ηγεσίας. Εσύ και ο Μακρόν μπορείτε να οδηγήσετε την Ευρώπη μπροστά, μια Ευρώπη που να εμπνέει σεβασμό στους πολίτες της και όχι απαξία.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:36 Σύνδεσμος σχολίου

  Εξαιρετικος!
  Μπραβο! Τι να συγκρινουμε τωρα ε; Θυμαστε το τσιρκο που τον ρωτουσε ο κλιντον κατι και χαζογελουσε επειδη δεν ειχε καταλαβει την τυφλα του;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:34 Σύνδεσμος σχολίου

  Εξαιρετικός λόγος! Και τίποτε άλλο να μην είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας -που έχει κάνει πολλά και καλά- μόνο με αυτήν την ομιλία στο Κογκρεσο των ΗΠΑ έγραψε ιστορία. Άξιος!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:13 Σύνδεσμος σχολίου

  Σήμερα γράφτηκε ΙΣΤΟΡΙΑ

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 20:08 Σύνδεσμος σχολίου

  Ενας και Μοναδικός!
  Είμαστε τυχεροί γιατί σε όλες αυτές τις κρίσεις έχουμε πρωθυπουργό με ξεκάθαρες θέσεις, με κύρος που το αναγνωρίζουν όλοι οι συνομιλητές του. Λαμπει η προσωπικοτητα του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ποιος δεν το βλεπει? η καλη του αυρα και το ηθος του εκτοπιζει εχθρους και δαιμονες και κανει υπερηφανους ολους τους Ελληνες, σωστους και αχαριστους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...