Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επίδομα €700 για θέρμανση – Πώς θα το πάρετε

Επίδομα €700 για θέρμανση – Πώς θα το πάρετε

Διπλό επίδομα θέρμανσης, ύψους 700 ευρώ, θα λάβουν τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά την οικονομική ενίσχυση, λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζουμε, πως από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τη χορήγησή του επιδόματος θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους:

  • Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • Φυσικό αέριο
  • Υγραέριο
  • Καυσόξυλα
  • Βιομάζα (πέλετ)
  • Θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την απόφαση.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές

Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Η τιμή στο λίτρο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,25 ευρώ μετά και την αφαίρεση της επιδότησης που έχει αποφασισθεί στο ύψος των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 50 ευρώ, έτσι η τιμή του διαμορφώνεται στα 350 ευρώ, από 300 που ήταν την προηγούμενη περίοδο.

Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης, από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Αναλυτικά τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Στη νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός ολίγων ημερών, θα καθορίζονται:

Τα εισοδηματικά όρια, τα οποία για φέτος έχουν διευρυνθεί σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Πότε ανοίγει το myΘέρμανση για επίδομα

Οι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου για να ανοίξει η πλατφόρμα MYθέρμανση της ΑΑΔΕ και να υποβάλλουν την αίτησή τους, ενώ τα πρώτα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς αρχές Δεκεμβρίου.

workenter.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...