Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν φέτος αυξημένο δώρο Πάσχα

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν φέτος αυξημένο δώρο Πάσχα
Αυξημένο θα είναι το φετινό δώρο Πάσχα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023.
 
Η αύξηση θα αφορά 585.000 εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
 

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 50 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα επάνω και μια σειρά επιδομάτων, όπως και το δώρο Πάσχα.

 

Πώς υπολογίζεται το δώρο

 
Όσον αφορά στον υπολογισμό του δώρου Πάσχα, γίνεται με τον εξής τρόπο:
 
Λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
 
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
 
Εντούτοις, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Τον Απρίλιο η αναλογία του δώρου υπολογίζεται θα είναι αυξημένη σε σχέση με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Παρόλα αυτά, εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παραδείγματα

Πιο συγκεκριμένα, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Ημερομηνία καταβολής

Σημειώνεται ότι το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Βέβαια, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στον εργοδότη, εάν το επιθυμεί, να το καταβάλει νωρίτερα.

Δώρο Πάσχα με βάση τον νέο κατώτατο406,25 €
Ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος (13,87%) 56,35 €
Ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης (22,29%) 93,03 €

Μέσω online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ οι δικαιούχοι μπορούν να υπολογίσουν το Δώρο Πάσχα που τους αναλογεί. Παράλληλα, το ΚΕΠΕΑ δίνει απαντήσει σε μισθωτούς και δικαιούχους για βασικά ερωτήματα γύρω από το Δώρο του Πάσχα.

Ο υπολογισμός του Δώρου μπορεί να γίνει ΕΔΩ.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο Πάσχα

Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...