Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής (3/11) στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 Χλμ. ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής καθώς και το αντίστοιχο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

«Δεν υπάρχει ανησυχία ,αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος»

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον σεισμολόγο, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ήταν ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα Ψαχνά. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο η σεισμικότητα στην περιοχή ιστορικά. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι το ιδιαίτερο εκτός από μια ακολουθία που θα ξεκινήσει στην περιοχή στην οποία οι πιο σημαντικοί σεισμοί θα γίνουν αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν έχει σημαντική ιστορική σεισμικότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.» Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία μετά τον σεισμό, ο σεισμολόγος είπε: «Ιδιαίτερη ανησυχία δεν υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος στην περιοχή. Οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός. Όμως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας.»

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» προς τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, για το αν το ρήγμα αυτό θα μπορούσε να διεγείρει το ρήγμα της Αταλάντης, η απάντηση ήταν κατηγορηματική. «Όχι.».

Λέκκας: «Πιθανόν να είναι η οροφή – Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχoς Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού». Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου.

zougla.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...