Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»
Για τις δράσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε διαβούλευση τέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA τόνισε πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 11 δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τις δράσεις αυτές να περιλαμβάνουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

«Το τεκμήριο είναι μαχητό, δηλαδή εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορείς να εξαιρεθείς από το τεκμήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει λιγότερο από τον υπάλληλό του. Από εκεί και πέρα λέμε πως εάν έχεις συγκεκριμένους λόγους που μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τους δεχτεί η φορολογική διοίκηση μετά από έλεγχο, τότε μπορείς να εξαιρεθείς».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%.

Ακόμη, τόνισε πως τα 3 δισ. ευρώ που θα κερδίσει το κράτος από τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή θα δοθούν για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για φόρους που πρέπει να δώσει κανείς με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν καταβάλλονται», κατέληξε.

8 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 22:31 Σύνδεσμος σχολίου

    ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ (4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ) ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

  • ΑΝΩΝΥΜΟΙ
    ΑΝΩΝΥΜΟΙ Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 12:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Το "πόθεν έσχες" είναι το εργαλείο που γυρεύεις κ.κ.υπουργέ της φιλελευθέρου ΝΔ ,για να τελειώνουμε με τις παραφιλολογίες ένθεν και κακείθεν.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 21:42 Σύνδεσμος σχολίου

    "Έγραψε" πάλι το μεγάλο κεφάλι τής πολιτικής μας ζωής. Το παιδί τού κομματικού σωλήνα, χωρίς μία μέρα εργασίας στη ζωή του, καθορίζει την πορεία τής οικονομίας μας καί κατ'επεκταση τής τσέπης μας. Είδες άμα είσαι καλός αφισσοκολητης μπορείς να φτάσεις υπουργός στην ταλαίπωρη Ελλάδα μας. Όχι παίζουμε.......

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 21:29 Σύνδεσμος σχολίου

    Ουτε εσυ νοειται να πληρωνεσαι για υπουργος..τζαμπα σε πληρωνουμε..!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 19:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Οι άνθρωποι είναι αλλού για αλλού.Δεν ξερουν οτι παρα πολλοί ελευθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι,για να "καθαρίσουν"οσα βγαζει ενας δημόσιος υπάλληλος,πρεπει να τους βγει το λάδι και άν?....Ξερουν τα τομαρια,αλλά δεν τους νοιάζει...

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 17:42 Σύνδεσμος σχολίου

    Πάντα το έλεγα εγώ ότι οι μπούφλες και οι γροθιές που είχε φάει στη χοντροκεφάλα του το 2010, του άφησαν κουσούρι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 16:26 Σύνδεσμος σχολίου

    ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ................ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ,,,,,,,,,,,,,,]

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 11:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Τι είδους "δημόσια διαβούλευση" είναι αυτή όταν παρά τις προτάσεις και τις τυχόν αντιρρήσεις η εκάστοτε κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους πολίτες? Εξάλλου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εφόσον το 41% λειτουργεί φασιστικά πλέον

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...