Έγινε η πρώτη Ανάσταση στη Ζάκυνθο - Βίντεο με το έθιμο του «σεισμού»!
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα της ορθόδοξης παράδοσης πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο το πρώι του Μεγάλου Σαββάτου, η τελετή της Πρώτης Ανάστασης.
Το δρώμενο έχει βαθιές ρίζες στην τοπική θρησκευτική συνείδηση και συνδέεται με την εικονογραφία της Ζακύνθου, η οποία παρουσιάζει τον Αναστημένο Χριστό να εξέρχεται του Τάφου με σημαία στα χέρια, νικητής επί του θανάτου. Είναι μια εικόνα ενθουσιασμού και δόξας, γεμάτη φως, συμβολισμό και ελπίδα.
«Η περιοχή πάλλεται από τη δύναμη της Ανάστασης, όπως ακριβώς ένας σεισμός θα ταρακουνούσε τη γη»
Για να ενισχυθεί το δραματικό στοιχείο της αναπαράστασης, πιστοί και μέλη της εκκλησίας μεταφέρουν έξω από τον ναό μεγάλους σιδερένιους ντενεκέδες. Εκεί αρχίζουν να τους χτυπούν δυνατά με μεταλλικές ράβδους, δημιουργώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Παράλληλα, ρίχνονται δυναμιτάκια και πυροτεχνήματα, ολοκληρώνοντας την αίσθηση πως ολόκληρη η περιοχή πάλλεται από τη δύναμη της Ανάστασης, όπως ακριβώς ένας σεισμός θα ταρακουνούσε τη γη.
Πέραν της εντυπωσιακής διάστασης, το έθιμο είναι φορτισμένο με πνευματικό περιεχόμενο και βιώνεται έντονα από την τοπική κοινωνία. Για τους Ζακυνθινούς, δεν αποτελεί απλώς μια γραφική παράδοση, αλλά μια ζωντανή εμπειρία πίστης και θριάμβου, μια εκδήλωση χαράς για την τελική νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Σχετικά Άρθρα
- ASTERAS B' AKTOR | Κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το ματς με την Καβάλα
- Κωνσταντινόπουλος | Επίκαιρη ερώτηση για την κατάργηση δρομολογίων του ΚΤΕΛ - Αποκλείονται πολίτες στη Βόρεια Κυνουρία από την πρόσβαση στο Άστρος!
- Τρεις ομάδες ΟΠΚΕ στη Μεσσηνία – Αύξηση της αστυνομικής δύναμης με 45 αστυνομικούς ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Λαμπρόπουλος
- ΑΑΔΕ | Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα
- Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες





