Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οριστικά στις 18 και 25 Μαΐου οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές – Όλη η τροπολογία!

Οριστικά στις 18 και 25 Μαΐου οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές – Όλη η τροπολογία!

Η δυνατότητα διεξαγωγής των ευρωεκλογών κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας (δεύτερης Κυριακής) των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θεσμοθετείται με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα γίνει στις 18 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 25 Μαΐου μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την τροπολογία, αποκλείεται η διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές την πρώτη Κυριακή, καθώς ορίζεται ότι διενεργούνται μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος είναι η διασφάλιση μίας ευχερέστερης και ασφαλέστερης διεξαγωγής της διαδικασίας.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες. Η συζήτηση και ψήφισή του θα διεξαχθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...