Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο με αποτέλεσμα να αργεί και η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι ο φόρος ακινήτων του 2015 και 2015 είτε λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε αλλάξει θα πρέπει να αποφέρει όσα απέφερε και το 2014, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν τον Οκτώβριο και κατά συνέπεια ο φόρος θα πληρωθεί το πολύ σε έως πέντε δόσεις, εφόσον βέβαια γίνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής δυο δόσεων τους πρώτους δυο μήνες του νέου έτους που δημοσιονομικά μπορούν να μετρήσουν για το 2015.
Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος από τον Αύγουστο ή και αργότερα. ‘Ηδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά την 19 Ιουλίου η πληρωμή της πρώτης δόσης έχει μεταφερθεί στο τέλος Αυγούστου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ οι φοροτεχνικοί θέλουν η προθεσμία να μεταφερθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μετά τον Σεπτέμβριο πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να εφαρμοστούν τυχόν νέα μέτρα αύξησης φόρων για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο.
Μετά τον Σεπτέμβριο θα κληθούν, ούτως ή άλλως, να εκπληρώσουν και άλλη μια φορολογική υποχρέωση οι πολίτες. Αυτή των τελών κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.
(Πηγή: capital.gr)