Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σκοπιανό | Απαράβατος όρος της ΝΔ για να συναινέσει σε λύση η συνταγματική αναθεώρηση και όνομα για όλες τις χρήσεις

Σκοπιανό | Απαράβατος όρος της ΝΔ για να συναινέσει σε λύση η συνταγματική αναθεώρηση και όνομα για όλες τις χρήσεις
Α- λα- καρτ εμφανίζεται συναινετικός ο πρωθυπουργός,όπως διαπιστώνει η ΝΔ, μετά την 180 μοιρών στροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας στη Σόφια αναζητώντας συναίνεση για το ζήτημα όπου φάνηκε να  ταυτίζεται με θέση που διατύπωσε εξ’ αρχής η ΝΔ. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση και να προκύψει κάτι νεότερο μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος και μία ενιαία ονομασία. Η θέση της ΝΔ συμπυκνώνεται στα εξής: άμεση, ενιαία συνολική και οριστική. Λύση που θα σέβεται την ιστορία και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες των Ελληνικού λαού. Λύση χωρίς ασάφειες, εκκρεμότητες και ουρές για το μέλλον.

Και ειδικότερα, όπως τονίζουν αξιόπιστες πηγές της Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να ανησυχεί για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και το πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύεται, η ΝΔ θα συναινέσει σε λύση που θα προβλέπει, θα ικανοποιεί συνολικά και θα επιλύει:

 Την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

Τα κρίσιμα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας. Την απολύτως αναγκαία αλλαγή  του Συντάγματος των Σκοπίων.

 Και στην εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Εξηγώντας την επιμονή του κόμματος για συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, η οποία αποτελεί για τη ΝΔ προϋπόθεση για συμφωνία,  από την Πειραιώς τονίζουν ότι “ η συνταγματική αλλαγή αφορά τόσο το  erga omnes όσο και την απάλειψη των αλυτρωτισμών”.

Δίνοντας το στίγμα της, η ηγεσία της ΝΔ έχει υπογραμμίσει πως “ «μακεδονικό έθνος» δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε έμμεσα να προκύπτει.” και ως εκ τούτου οι σχετικοί όροι δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Στη ΝΔ εξηγούν πως  αλυτρωτισμοί -με σύμβολα, αγάλματα, γλώσσα, ισχυρισμούς για μακεδονική εθνότητα- δεν γίνονται δεκτοί και δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων.  Έτσι, είναι, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αλλαγή που θα περιλαμβάνει και το όνομα ώστε να ισχύει erga omnes.

Η Ν.Δ.έχει εξ αρχής επισημάνει ότι   “δεν θα δεχθεί την παραπομπή της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας σε μελλοντικές δόσεις”. Όπως εξηγούν στελέχη της ΝΔ μια συμφωνία που παραπέμπει στο μέλλον μπορεί να μην εφαρμοστεί ποτέ, όπως δείχνουν πρόσφατες ιστορικές εμπειρίες. 

Η ΝΔ διαμηνύει ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας ζητήσει να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, είναι προφανές πως θα υπάρξει ανταπόκριση σημειώνοντας πως “εάν ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι έχει κάτι να πει, στη Νέα Δημοκρατία είμαστε πάντα ανοικτοί σε κάθε ενημέρωση. Αλλά είναι μάλλον παράδοξο να αισθάνεται ξαφνικά τώρα την ανάγκη να μας ενημερώσει, όταν και ο ίδιος παραδέχεται ότι κρίσιμες παράμετροι της διαπραγμάτευσης που κάνει εν κρυπτώ τόσον καιρό, παραμένουν ανοιχτές”.

1 σχόλιο

  • Ορεσείβιος
    Ορεσείβιος Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 21:13 Σύνδεσμος σχολίου

    Κρατήστε αυτούς τους λεονταρισμούς για εσωτερική κατα άλωση της ΝΔ. Θα δούμε σε λίγο πως γίνεται η Εθνική κωλοτούμπα του Μητσοτάκη,του Σαμαρά και του Άδωνη. Εδώ άδειασε τον πατέρα του την αδελφή του τον Καραμανλή στην εθνικη στρατηγική της ΝΔ,,,για το Σκοπιανό. Τώρα θα ντραπεί;;;;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...