Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καιρός | Αφρικανική σκόνη και νεφώσεις τη Μ. Τετάρτη - Ήλιος και ζέστη την Κυριακή του Πάσχα

Καιρός | Αφρικανική σκόνη και νεφώσεις τη Μ. Τετάρτη - Ήλιος και ζέστη την Κυριακή του Πάσχα
Αποπνικτική ατμόσφαιρα, με αφρικανική σκόνη και νεφώσεις έως το μεσημέρι θα επικρατήσει τη Μεγάλη Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δημιουργώντας ένα «βαρύ» τοπίο, την ίδια στιγμή που η θερμοκρασία θα «τσιμπήσει» προς τα πάνω, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό κάνουν λόγο για αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που θα μεταφερθούν μέσω των ανέμων από την έρημο της Λιβύης. Η δε θερμοκρασία, θα φτάσει έως τους 28 βαθμούς, ενώ στην Αττική, η κατάσταση θα είναι «βαριά», καθώς η σκόνη από την Αφρική θα κατακλύσει τα πάντα, ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόβλεψη για τη Μεγάλη Τετάρτη

 
Τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένονται νεφώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 9 έως 21, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 23, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 21, και στην Κρήτη από 14 έως 28 βαθμούς.

 
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το απόγευμα με μικρή πιθανότητα για ασθενείς πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρές αραιές νεφώσεις . Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς.

Από πού έρχεται η σκόνη

Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Δορυφορική φωτογραφία από την πορεία της σκόνης πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα

weather_image

Ηλιοφάνεια το Πάσχα

Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι γενικά αίθριος με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ωστόσο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για τον καιρό ανήμερα του Πάσχα ότι  από το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. 

Την Κυριακή του Πάσχα λοιπόν, οι άνεμοι  θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία παρότι θα πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

kiriaki_m
Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο - Σποραδικές βροχές μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά

Αίθριος θα είναι ο καιρός και το  Μεγάλο Σάββατο. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά και, στις ορεινές κυρίως περιοχές, θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν, στη δυτική χώρα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στην ανατολική βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 
savvato_m




Πώς θα «κυλήσει» ο καιρός μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή

Αλλάζει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, λίγες μόνο ημέρες πριν το Πάσχα με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά, αν και σήμερα Μεγάλη Τρίτη  αναμένονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα ορεινά, όπου και υπάρχει πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες ή όμβρους. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, οι βροχοπτώσεις θα παρουσιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής. 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 10 έως 19, στη Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 22, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 21, και στην Κρήτη από 12 έως 25.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές, κυρίως έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και το μεσημέρι και απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.
kairos_megali_triti
skoni_m_triti
Μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην Κεντρική Μεσόγειο που κινείται προς τη χώρα το πρωί της Μ. Τρίτης 23 Απριλίου 2019


Θολό τοπίο για τον καιρό σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει και ο Γιάννης Καλλιάνος για τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Αναλυτικά:



Μ. ΠΕΜΠΤΗ 25-04-2019 

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα σημειωθούν ποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν, στη δυτική χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στην ανατολική ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
pempti_m


Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-04-2019 

Τις περισσότερες ώρες γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι-απόγευμα με τοπικούς όμβρους στα βορειοδυτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια, όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 
megali_paraskeui_kairos

 

https://www.protothema.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...