Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Happy Traveller | Βυτίνα - Ο κορυφαίος ορεινός προορισμός της Αρκαδίας

Happy Traveller | Βυτίνα - Ο κορυφαίος ορεινός προορισμός της Αρκαδίας

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, ανακάλυψε και σου παρουσιάζει τα καλύτερα πράγματα για να δεις να κάνεις και να απολαύσεις στο ταξίδι σου στο γραφικό χωριό της Βυτίνας.

Χωριό: Βυτίνα
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Δήμος Γορτυνίας
Νομός: Αρκαδίας
Υψόμετρο: 1033
Πληθυσμός: 652 (2011)

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η Βυτίνα είναι ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, στο Νομό Αρκαδίας. Είναι «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Έχει 652 κατοίκους και είναι χαρακτηρισμένος ως «παραδοσιακός οικισμός». Απέχει 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, και είναι μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. Η Βυτίνα φημίζεται για το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτει. Ενδεικτικά μάλιστα έως το 1940 αποτελούσε τόπο αποθεραπείας ατόμων με νοσήματα θώρακος με δύο σανατόρια σε λειτουργία.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Η επικρατέστερη άποψη για το όνομα του χωριού είναι ότι προέρχεται από τη λέξη “Βυθός” επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Φέρεται να κτίσθηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης “Μεθύδριο” τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Happy Info: Στην περιοχή κατά την αρχαιότητα λατρευόταν η θεά Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας. Τα ερείπια του ναού, σώζονται στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ: Εντός Βυτίνας σε κερδίζει πρώτα πρώτα η κεντρική πλατεία αλλά και τα γραφικά δρομάκια της. Επίσκεψη κάνε στο Λαογραφικό μουσείο και στον πετρόκτιστο Ναό του Αγίου Τρύφωνα που βρίσκονται αμφότερα, στην κεντρική πλατεία. Το μέρος διαθέτει καλές ταβέρνες, καφέ και μπαράκια ενώ θα βρεις και μαγαζιά με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο είναι ο ρομαντικός δεντροσκέπαστος Δρόμος της Αγάπης.

Η ΒΥΤΙΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ: Η Βυτίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι συνήθως χιονισμένη και αυτό προσφέρει στους ταξιδιώτες μια ακόμη πιο διαφορετική εμπειρία.

ΒΥΤΙΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙ (&ΣΚΥΛΙ): Την Βυτίνα την επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι του 2020 μαζί με το παιδί και το σκυλί μας. Η πόλη ήταν αρκετά φιλική και ως προς το παιδί και ως προς το σκυλί. Αν και η μικρή ήταν στο μάρσιππο (οπότε δεν χρειάστηκε καρότσι), η βόλτα στο χωριό ήταν εύκολη και γίνεται και με καρότσι -αν εξαιρέσεις τα πλακόστρωτα κομμάτια της-. Είναι ενδιαφέρον προορισμός και για το παιδί καθώς θα δει το λαογραφικό μουσείο του χωριού, θα δοκιμάσει αρκαδικές γεύσεις στα εστιατόρια του και θα επισκεφθεί ένα όμορφο και κλασσικό ελληνικό χωριό!

Ο δρόμος της Αγάπης

ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΕΚΤΟΣ ΒΥΤΙΝΑΣ: Κοντά βρίσκεται το χιονοδρομικό, αλλά και άλλα γνωστά χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ – ΣΟΥΒΕΝΙΡ: Εκτός από τα κλασσικά σουβενίρ όπως μαγνητάκια, μπλουζάκια, κούπες κτλ που μπορείς να πάρεις από τα μαγαζιά που τα πωλούν, υπάρχουν και πρώτης τάξεως τοπικά προϊόντα. Κάποια εξ΄αυτών είναι γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια. Επίσης μπορείς να πάρεις ξύλινα αγαλματίδια που είναι φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες οι οποίοι φημίζονται για την τέχνη τους.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ – ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΒΥΤΙΝΑ: Η Βυτίνα και η γύρω περιοχή προσφέρεται για ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κάθε εποχή έχει την ομορφιά της. Το χειμώνα χιόνια και πολυκοσμία, ενώ το καλοκαίρι ηρεμία και χαλάρωση!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...