Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα "Δεληγιάννεια" θα αναβιώσουν στα Λαγκάδια Γορτυνίας!

Τα "Δεληγιάννεια" θα αναβιώσουν στα Λαγκάδια Γορτυνίας!
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ
ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟ '21

"Δεν ξέρω την αρχή σου, ποιά είναι η φύτρα σου,
πόσους αιώνες κουβαλάει το μέτρημά σου.
Ντεληγιανναίοι σου χαράξανε τη μοίρα σου
και είναι το Εικοσιένα η λεβεντιά σου".

Τα Λαγκάδια, το θρυλικό χωριό των Δεληγιανναίων, των μεγάλων στιγμών, των Εθνικών ανατάσεων, των αμέτρητων προσφορών και της ολοκληρωτικής θυσίας, τιμούν το ιστορικό παρελθόν τους και φωτοβολούν την ιστορική μας μνήμη, αναβιώνοντας τον θεσμό των "Δεληγιαννείων".
Τα Δεληγιάννεια, μια γιορτή που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1950 απο τον γυμνασιάρχη Παν. Γ. Πεφάνη, αναβιώνει φέτος στα Λαγκάδια, την 25η Μαρτίου πραγματοποιώντας δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ιωάννου Προδρόμου, συνεχίζοντας με επιμνημόσυνη δέηση στην οικία των Δεληγιανναίων και περπατώντας στους δρόμους και τα σοκάκια που περπάτησαν οι ήρωες του '21, με παραδοσιακές φορεσιές και επαναστατικά τραγούδια.
Στη συνέχεια, πραγματοποιούμε δοξολογία στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, μαθητική παρέλαση, εκφώνηση πανηγυρικού ,απαγγελία ποιημάτων και παρουσίαση χορευτικών τόσο απο τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Λαγκαδίων όσο και απο τους πατριώτες Λαγκαδινούς που θα ντυθούν με παραδοσιακές φορεσιές για τιμήσουν το Λαγκαδιανό '21!

Πρόγραμμα εκδήλωσης
09:45 Ολοκλήρωση θείας Λειτουργίας των εκκλησιών του Ιωάννου Προδρόμου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική οικία των Δεληγιανναίων απο τους ιερείς και των δυο ενοριών των Λαγκαδίων με την παρουσία του Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδίων, των αναβιωτών και όλων των πατριωτών.
10:15: Αναχώρηση προς το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
10:30: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία των Ηρώων.
11:00: Μαθητική παρέλαση, παρέλαση αναβιωτών, εκφώνηση πανηγυρικού, απαγγελία ποιημάτων και χοροί στην κεντρική πλατεία των Λαγκαδίων.

Ο Δήμος Γορτυνίας πρόκειται να καλύψει ένα μέρος των παραδοσιακών φορεσιών. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδήλωσή μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, (6982712319), διότι ο αριθμός φορεσιών είναι περιορισμένος. Μπορείτε βέβαια να συμμετάσχετε με τη δική σας φορεσιά στην εκδήλωση συμβάλλοντας στην Αναβίωση των Δεληγιαννείων.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται απο το Δήμο Γορτυνίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση. Συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Νέων Λαγκαδίων Δράσις και ο Σύνδεσμος των Εν Αττική Λαγκαδινών.

Πένυ Μπέτσα
Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας Δήμου Γορτυνίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...