Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Ήρθε η ανάπτυξη στην Κάτω  Γορτυνία!"

"Ήρθε η ανάπτυξη στην Κάτω  Γορτυνία!"

Εγκρίνεται από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Ρ.α.Α.Ε.Υ), η μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Παλειοανάζυρο –Αναζύρι» της Δημοτικής Ενότητας  Ηραίας. Σε μια περιοχή δίπλα στον Αλφειό και μεταξύ των χωριών Αγ Ιωάννη Λουτρών, Παλούμπα  και Κακουρέικα.

Πρόκειται για μονάδα εγκατάστασης περίπου δέκα μπαταριών λιθίου, μεγέθους ενός  κοντέινερ  η κάθε μία όπου θα αποθηκεύεται η παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια.

Έφτασαν με την παραπάνω απόφαση και στην κάτω Γορτυνία τα αποτελέσματα της Απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και της δίκαιης μετάβασης.

Έχουν προηγηθεί η εγκατάλειψη και η ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου με την αξιοποίηση διάφορων «εργαλείων» όπως τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, τη νομοθεσία για την αλλαγή στη χρήση γης κλπ.

Ήρθαν να αποτελειώσουν ότι είχε απομείνει οι καταστροφικές πυρκαγιές του 21 με  διάφορους μεσίτες  να περιφέρονται στα χωριά τόσο πριν όσο και πιο έντονα μετά –με συνοδεία σε πολλές περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων και να αναζητούν χωράφια για αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση.

Έχουμε λοιπόν

  • Από τη μια για τα αρπαχτικά της ενέργειας

Χρηματοδοτήσεις με ζεστό χρήμα, επιχορηγήσεις, κίνητρα, δανεικά και αγύριστα κλπ, συνοδευόμενα  με ντόπιους ντελάληδες που σε πολλές περιπτώσεις είναι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν να βάλουν στο χέρι την περιουσία του κοσμάκη.

Διευκολύνσεις για να μην αφήσουν βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτριες, βουνοπλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά. Είναι πολλά τα λεφτά του ταμείου ανάκαμψης, του ταμείου δίκαιης μετάβασης, του ΕΣΠΑ, και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα αποκαλούν.

  • Και από την άλλη την ίδια στιγμή για το λαό ενεργειακή φτώχεια, υπέρογκοι λογαριασμοί  ηλεκτρικού ρεύματος, πανάκριβα καύσιμα, κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για όσους τσιμπήσουν το τυράκι στη φάκα και πάρουν δάνεια για φωτοβολταϊκά, βάζοντας υποθήκη περιουσιακά στοιχεία.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες αποθήκευσης κλπ) δεν υπολογίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλλους, γη υψηλής παραγωγικότητας, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς. Δεν τους καίγεται καρφί για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο περιβάλλον η εγκατάσταση αυτών των τεραστίων και επικίνδυνων μπαταριών δίπλα στα χωριά, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και  όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παλεύουμε για:

  • Καμιά άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στην περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την  εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου Τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά –μικροεπαγγελματίες και αγρότες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες. Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρησή τους.

ΙΟΥΛΗΣ 2023

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Γορτυνίας

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 11:23 Σύνδεσμος σχολίου

    πόσες θ'εσεις εργασιας θα ανοιξουν?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 22:36 Σύνδεσμος σχολίου

    19:00 Χρειάζεται να μην ζορίζεσαι πάντως γιατί δεν θέλει και πολύ να σου σκιστεί το καλσόν. Είσαι και σκεπάρνι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 19:00 Σύνδεσμος σχολίου

    εχουν βγει τα συριζοσκυλα παγανια σαν τον αποπανω σχολιο και λενε την ατακα αυτα ψηφισατε σε οτι ειδηση και να βγει εχει πεσει συρμα απο την ντουρου ντουρου κουμουνδουρου αι να χαθητε σιχαματα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 16:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτά ψηφίσαμε, δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει γκρίνια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...