Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άδωνης για το Κέντρο Υγείας Τροπαίων: «Θέλουμε να στείλουμε γιατρούς και δεν πάνε»!

Άδωνης για το Κέντρο Υγείας Τροπαίων: «Θέλουμε να στείλουμε γιατρούς και δεν πάνε»!

Συζήτηση έγινε την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Κέντρο Υγείας Τροπαίων.

 

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πήγε στο Κοινοβούλιο και απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο βουλευτής Αρκαδίας είπε ότι «στην περιοχή της Γορτυνίας υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έχουν ενταθεί οι υποψίες τον τελευταίο καιρό -με διάφορα που λέγονται είτε για αντιπολιτευτικούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αλλά κυρίως από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας- ότι η Κυβέρνηση θα κλείσει το Κέντρο Υγείας Τροπαίων και θα ενσωματωθεί στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Νομίζω ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Το Κέντρο Υγείας Τροπαίων εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Θέλω να σας πω μερικά στοιχεία, γιατί έχουν ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα μιλάμε για 21.207 άτομα και σε ένα χρόνο, τα 4.000 από αυτά ζήτησαν ιατρική βοήθεια και 17.215 έκαναν εγγραφή συνταγών. Επίσης, θέλω να σας πω πως λόγω του ότι υπάρχει μόνο ένας οδηγός, τα περισσότερα περιστατικά διακομίζονται στην Τρίπολη ή οπουδήποτε αλλού με δικά τους μέσα. Επειδή καταλαβαίνω τον φόρτο και δεν θα ήθελα να πάρω μία πρωτοβουλία από μόνος μου σε σχέση με τον Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος έχει την ευθύνη όλων αυτών των κέντρων υγείας, θέλω να σας προτείνω σύντομα να γίνει μία σύσκεψη στην Τρίπολη, ώστε να δούμε -δεν είναι μόνο το Κέντρο Υγείας Τροπαίων που έχει πραγματικά προβλήματα- πώς μπορούμε μικρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν παραδείγματος χάριν με οδηγούς ή με οποιεσδήποτε άλλες ειδικότητες, να λυθούν, για να βοηθήσουμε τους πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη.»

Για να πάρει την απάντηση από τον Υπουργό Υγείας: «Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσει το Κέντρο Υγείας Τροπαίων. Και το λέω έτσι εμφατικά και κατηγορηματικά, διότι μου δίνετε την ευκαιρία, κύριε συνάδελφε, να πω τι είναι αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ειδικότερα ως προς το Κέντρο Υγείας Τροπαίων θα μου επιτρέψετε να σας πω –έχει να κάνει και με αυτά που ψηφίσαμε και χθες εδώ στη Βουλή- ότι, όπως αντιλαμβάνεστε, εδώ υπάρχουν ορισμένα δομικά προβλήματα. Θα σας πω μόνο το εξής: το Κέντρο Υγείας Τροπαίων είναι πενταθέσιο. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι καλυμμένες οι δύο θέσεις. Για τις τρεις θέσεις οι οποίες είναι κενές έχουν προκηρυχθεί διαδοχικά τρεις διαγωνισμοί. Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις, έχουμε την πίστωση, έχουμε κάνει τρεις φορές την προκήρυξη των θέσεων και τρεις φορές δεν προσήλθε κανένας ιατρός. Δεν είναι θέμα πιστώσεων. Οι πιστώσεις υφίστανται εξ ου και προκηρύσσονται οι θέσεις. Οι γιατροί δεν πάνε. Προχωρούμε σε μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων με τις οποίες προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτήν την αδυναμία. Κάναμε υποχρεωτικό το αγροτικό ιατρείο για τους νέους πτυχιούχους για να γεμίσουν εκ νέου τα αγροτικά ιατρεία και ήδη οι πρώτοι πήγανε. Προσδοκούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν γεμίσει όλα τα αγροτικά ιατρεία. Επίσης, με τη χθεσινή τροπολογία που δώσαμε την κινητροδότηση για την κάλυψη των επικουρικών ιατρών, περιμένουμε αυτές οι νέες προκηρύξεις που θα γίνουν οι οποίες τώρα μένουν άγονες, να καλυφθούν. Επίσης, παρέχοντάς τους τροφή και στέγη δωρεάν τους μειώνουμε τα έξοδα, άρα είναι σαν να τους αυξάνουμε τον μισθό. Παρέχοντάς τους μοριοδότηση για να μπουν στο ΕΣΥ ή βάζοντας τη γυναίκα τους να συνυπηρετεί μαζί τους, μειώνουμε τα έξοδα της οικογένειας, άρα είναι σαν να τους αυξάνουμε τον μισθό. Ό,τι μπορούσαμε περισσότερο να κάνουμε για να μπορέσει να λειτουργήσει πλέον το σύστημα και να γεμίσουν γιατρούς τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία, κύριε συνάδελφε, τα έχουμε κάνει πλέον όλα και νομίζω ότι θα αναγνωρίσετε πως τα έχουμε κάνει και με μεγάλη ταχύτητα, δηλαδή δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε γρηγορότερα. Τέλος, θα σας πω ότι με μεγάλη χαρά θα οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση στην Τρίπολη. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, σωστή είναι, θα καλέσουμε φυσικά όλους τους τοπικούς φορείς και τοπικούς Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη, γιατί το θέμα της αντιμετώπισης, σε τοπικό επίπεδο, των ζητημάτων της υγείας, ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι αφορά όλον τον κόσμο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...